“Μέρες Οχυρών 2018” – Σέρρες

Παρουσία πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη (18/4/2018) στις Σέρρες, οι εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ 2018», μετά τις αντίστοιχες παρουσιάσεις που προηγήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος των εκδηλώσεων είναι, η ανάδειξη της ιστορίας της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941), καθώς και της προώθησης του κορυφαίου φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης Β’ Π.Π. (historical reenactment) «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» (12,13/5/2018) που διοργανώνουν δήμος Σιντικής και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο οποίος βραβεύτηκε από το σωματείο “Στενωπός. Οχυρώσεις Μπέλλες – Αγκίστρου” για την πολύτιμη υποστήριξη του προς τους καταστατικούς μας σκοπούς. Επίσης Επίτιμα Μέλη του ιδίου σωματείου, ανακηρύχτηκαν ο συγγραφέας και Έφορος Συλλογών και Εκθέσεων του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειος Νικόλτσιος και ο στρατιωτικός, συγγραφέας και ερευνητής Νικόλαος Γκιρμπάτσης, για τα όσα έχουν προσφέρει για την καταγραφή, διάσωση και διάδοση της ιστορικής κληρονομιάς των βόρειων οχυρώσεων. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν επίσης ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ταξίαρχος Ευάγγελος Τραγαζίκης και ο διοικητής του 10ου Σ.Π. Σερρών συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου ΑΣΤΕΡΙΑ, ιστορικοί και ερευνητές (Γιώργος Πολύχρους, Ηλίας Κοτρίδης, Νίκος Γκιρμπάτσης, Παναγιώτης Σαββίδης) παρουσίασαν γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες για την κατασκευή των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» και την «Μάχη των Οχυρών», αλλά και προτάσεις για την αξιοποίηση και ανάδειξη τους.
Παράλληλα εκτίθενται για πρώτη φορά δημόσια, αντικείμενα Ελλήνων στρατιωτών του 1940-1941 που βρέθηκαν μετά από 75 χρόνια σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς στο όρος Άγκιστρο από την Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση τα προηγούμενα χρόνια. Τα αντικείμενα συντηρήθηκαν και διασώθηκαν αφιλοκερδώς με πολύτιμη υποστήριξη του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΠΕΤΡΑ στην Αθήνα, με ευθύνη και επιμέλεια του μουσειολόγου και μουσειογράφου Στέλιου Πλάκα και της τεχν. συντήρησης έργων ζωγραφικής Ζωής Γεωργιάδου.
Στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται και η έκθεση φωτογραφίας της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση και του Άνθιμου Γεωργιάδη «OXYΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», από τη σημερινή εικόνα των οχυρών του Μπέλλες και του Αγκίστρου .
Ο κύκλος των φετινών εκδηλώσεων έκλεισε με μία μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση που μας ταξίδεψε στον χρόνο και στο μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου. Η παράσταση «Αναμνήσεις Ραδιοφώνου» συγκίνησε τους θεατές, ανανεώνοντας το ραντεβού για τις 12/5/2018 και την «Χοροεσπερίδα 1940s» στη ΛΑΦ Σιδηροκάστρου στο πλαίσιο της εκδήλωσης «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ»

Οι “ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ 2018” διοργανώθηκαν από το σωματείο “Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες – Αγκίστρου” και την Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, με την υποστήριξη του Δήμου Σιντικής, του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

Φωτογραφίες
Παρουσιάσεις & βραβεύσεις
Εκθέσεις
Αναμνήσεις Ραδιοφώνου

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση