Διήμερο στο Άγκιστρο για δράση και χαλάρωση

Σαββατοκύριακο  5 & 6 Ιουνίου 2021 / Ακολουθήστε μας σ΄ ένα παρεϊστικο σαββατοκύριακο στο γραφικό Άγκιστρο Σερρών, για δραστηριότητες στην πλούσια φύση, χαλάρωση και   ευεξία στο βυζαντινό πέτρινο λουτρό και γευστικές απολαύσεις της τοπικής κουζίνας. Κρυμμένο στο Ν.Α. άκρο των Σερρών, ανάμεσα στη συνοριακή γραμμή με τη Βουλγαρία και τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Αλή Μπουτούς και του Αγκίστρου (Τσιγγέλι), το χωριό κρύβει πολλά όμορφα «μυστικά», που αξίζει ν΄ ανακαλύψουμε.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορικές διαδρομές στο όρος Άγκιστρο (Τσιγγελι) και στη μεθόριο με τη Βουλγαρία, ενώ στο ελεύθερο πρόγραμμα δραστηριότητες στη φύση (ποδηλασία, τοξοβολία), χαλάρωση στο βυζαντινό λουτρό ή στην πισίνα του φημισμένου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπου και θα διανυκτερεύσουμε. (Προσοχή : Η δράση  θα υλοποιηθεί με όλα τα προβλεπόμενα από τους υγειονομικούς κανόνες, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Yυποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια).

Σάββατο 5/6/2021 – Ανάβαση στο Τσιγγέλι

Το λεωφορείο μας οδηγεί στο Σιδηρόκαστρο, και μετά από μία σύντομη στάση για καφέ και WC, ανηφορίζουμε τις νότιες πλαγιές του όρους Άγκιστρο (Τσιγγέλι) καταλήγοντας σε υψόμετρο 815 μ, όπου και θα ξεκινήσουμε την πεζοπορική μας διαδρομή.

Το όρος Άγκιστρο (ή Τσιγγέλι) θεωρείται προέκταση της οροσειράς του Ορβήλου που μοιράζονται Ελλάδα και Βουλγαρία. Βουνό με ανεξάντλητη φύση, δεν είναι τυχαίο πως οι Βυζαντινοί το αποκαλούσαν «Παρωραία», και πλούσια ιστορία που ξεκινάει από τα αρχαία Μεταλλεία του βασιλιά Φιλίππου της Μακεδονίας (4ος αιώνας π.Χ) και φτάνει έως τον Β΄ Π.Π. και την γερμανική επίθεση στα θρυλικά οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» το 1941, αλλά και τον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε μετά την απελευθέρωση.

Ακολουθώντας αρχικό δασικό δρόμο 5 χλμ, προς την κορυφή 1.045 όπου εκτείνεται ανατολικά ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ελλάδας. Θα διασχίσουμε τις επιβλητικές ανεμογεννήτριες, που τα πτερύγια τους «σκίζουν» τον αέρα με τον χαρακτηριστικό ήχο, για να προσεγγίσουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην πρώτη κορυφή του βουνού (Τσάλ) σε υψόμετρο 1.280 μ. Το μονοπάτι που θ’ ακολουθήσουμε είναι το ίδιο εδώ και αιώνες, μέσα σ’ ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, από πεύκα, έλατα και οξιές που κατατρέχουν τις πλαγιές του βουνού.

Η θέα από το Τσάλ είναι πανοραμική, τόσο προς τη βουλγαρική ενδοχώρα, όσο και προς το εσωτερικό της χώρας μας. Πρόκειται για μια «στρατηγική» θέση, από όπου ελέγχεται όλη η περιοχή από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως τα Κρούσια Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο πως το ύψωμα ήταν οχυρωμένο, από την αρχαιότητα έως και τον 21ο αιώνα. Ανατολικά βρίσκεται η κορυφή 1.310, που θα προσεγγίσουμε σχετικά εύκολα.

Στις κορυφές του βουνού, διασώζονται πολλά οχυρωματικά έργα (πολυβολεία, ορύγματα επικοινωνίας κ.α.) των ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ΔΣΕ) από την περίοδο του καταστροφικού Εμφυλίου Πολέμου (1946–1949). Το 1948 το Τσιγγέλι, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων του Εθνικού Στρατού (Ε.Σ.) και του Δ.Σ.Ε. με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Σήμερα τα πετρόκτιστα πολυβολεία, τα σκαμμένα στο βράχο ορύγματα και τα σκουριασμένα συρματοπλέγματα, θυμίζουν την τραγική εκείνη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στην ίδια θέση, βρίσκεται και ένα πολυβολείο από μπετόν, που κατασκευάστηκε τη νεότερη εποχή, για να εποπτεύει τις προσβάσεις από βορρά. Στο σημείο αυτό, και πριν πάρουμε το δρόμο της καθόδου, θα απολαύσουμε τη πανοραμική θέα, χαλαρώνοντας με ζεστό τσάι και καφέ.

Ακολουθώντας στη συνέχεια μονοπάτι, μέσα σε δάσος με οξιές, θα κινηθούμε Ν.Δ προς τους πρόποδες του βουνού και από εκεί, μέσω αγροτικών δρόμων, θα φτάσουμε στο Άγκιστρο. (Βαθμός Δυσκολίας : Β+. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση).

Όσοι και όσες επιθυμούν μπορούν ν’  απολαύσουν ένα χαλαρωτικό μπάνιο στο ζεστό νερό, απευθείας από την «καρδιά» της γης, του πέτρινου βυζαντινού λουτρού (χρονολογείται το 950 μ.Χ). Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη και πολύ χαλαρωτική εμπειρία, που προφέρει χαλάρωση, ανακούφιση και ευεξία.

Στη συνέχεια  θα τακτοποιηθούμε στο «Ξύλινο Χωριό» και θ’  ακολουθήσει γεύμα (περιλαμβάνεται στην τιμή) στην ταβέρνα του  συγκροτήματος.

Ξεκούραση και ελεύθερο πρόγραμμα το υπόλοιπο της ημέρας. Μπορείτε ν’  αξιοποιήσετε το χρόνο σας στη συνέχεια με χαλάρωση στην πισίνα του συγκροτήματος η με δραστηριότητες στη φύση όπως τοξοβολία, ποδηλασία και κοντινούς περιπάτους. Για το βραδινό σας γεύμα, επιλέξτε κάποια από τις ταβέρνες το χωριού.

Κυριακή 6/6/2021

Μετά το πρωϊνό (09:00) αναχωρούμε για μια διαφορετική διαδρομή, B.Δ του Αγκίστρου, πλησίον της μεθοριακής γραμμής με την Βουλγαρία. Θα περπατήσουμε δίπλα ακριβώς από τις συνοριακές πυραμίδες, εκεί που έως τη δεκαετία του 1990 κυκλοφορούσαν μόνο στρατιωτικές περίπολοι από τις δύο πλευρές  των συνόρων.

Η διαδρομή, που ακολουθεί τα πολλά ρέματα με τα τρεχούμενα γάργαρα νερά γύρω από το χωριό, οδηγεί στον παραπόταμο του π.Στρυμόνα, Μπίστριτσα, που αποτελεί φυσικό σύνορο με τη Βουλγαρία. Από εκεί μπορούμε να δούμε την απέναντι βουλγαρική πλευρά, με τα εγκαταλειμμένα μικρά χωριά που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία. Στην πορεία μας θα δούμε παλιά στρατιωτικά παρατηρητήρια, απομεινάρια μιας εποχής που ανήκει πλέον στην ιστορία. (Βαθμός Δυσκολίας : Α)

Θα συνεχίσουμε προς την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, δίπλα ακριβώς στα σύνορα -στη θέση αυτή παλαιότερα υπήρχε το χωριό Άνω Καρυδιά- για να καταλήξουμε στη θέση “Μύλοι” δίπλα στο Ιχθυοτροφείο Πέστροφας.

Εκεί, μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον δίπλα σε παγωμένα τρεχούμενα νερά με πέστροφες, θα χαλαρώσουμε  με το γνωστό παρεϊστικο κλίμα που χαρακτηρίζει  το πνεύμα των εξορμήσεων της Agklistο Action όπως πάντα. Πριν την αναχώρησή για Θεσσαλονίκη, καφέ ή παραδοσιακό γλυκό στο Εργαστήρι Παραδοσιακών Προϊόντων «Παράδοση».

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

=Αναχώρηση Σάββατο 5/6/2021 στις 07.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
=Τέλος εκδρομής Κυριακή 6/6/2021 στις 17:00  και επιστροφή στον Πολυχώρο WE  έως τις 19:00 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ

= 70€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε ταυτόχρονα προκαταβολή 40€ στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται. Το υπόλοιπο ποσό (30€) θα το καταβάλετε κατά την επιβίβασή σας στο λεωφορείο. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό της προκαταβολής δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Διανυκτέρευση στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ξύλινο Χωριό» (2 άτομα ανά δωμάτιο) και σε παρακείμενο συγκρότημα.
= Ένα πλήρες γεύμα στην ταβέρνα του συγκροτήματος «Ξύλινο Χωριό» (5/6/2021)
= Μπάρμπεκιου – γεύμα στη θέση “Μύλοι” (6/6/2021)
= Eλεύθερη χρήση πισίνας συγκροτήματος «Ξύλινο Χωριό»
= Ελεύθερη χρήση ποδηλάτων, τοξοβολίας Agkistro Action
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action
= Ατομική Ταξιδιωτική Ασφάλεια (Interamerican).

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

= Χρήση Βυζαντινού Λουτρού
= Βραδινό γεύμα 5/6/2021
= Ποτά στη διάρκεια του γεύματος (5/6/2021) και του μπάρμπεκιου (6/6/2021)
= Καφέδες κ.α.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676
Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>> Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Παρακαλούμε διαβάστε προηγουμένως τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.com


 

 

Προσφορά της ασφαλιστικής μας συμβούλου Τσέτσκα Βασίλεβα


 

 

 

AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 

 

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση