08/03/2020 : Κορυφή Αγκίστρου (Τσιγγέλι) 1.330 μ.

Κυριακή 08/03/2020.  Ακολουθούμε το παλαιό μονοπάτι προς την κορυφή του Αγκίστρου (Τσιγγέλι – 1.330 μ.) δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με θέα που «κόβει την ανάσα», πλούσια φύση και … grand finale χαλαρωτικό μπάνιο, με ζεστό νερό στο κορμί και στις αισθήσεις, στο φημισμένο πέτρινο λουτρό.

Το όρος Άγκιστρο (ή Τσιγγέλι) θεωρείται προέκταση της οροσειράς του Ορβήλου που μοιράζονται Ελλάδα και Βουλγαρία. Βουνό με ανεξάντλητη φύση, δεν είναι τυχαίο πως οι Βυζαντινοί το αποκαλούσαν «Παρωραία», και πλούσια ιστορία που ξεκινάει από τα αρχαία Μεταλλεία του βασιλιά Φιλίππου της Μακεδονίας (4ος αιώνας π.Χ) και φτάνει έως τον Β΄ Π.Π. και την γερμανική επίθεση στα θρυλικά οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» το 1941, αλλά και τον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε μετά την απελευθέρωση. Μέσω του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού προς ελληνοβουλγαρικά σύνορα, θα κατευθυνθούμε προς Σιδηρόκαστρο Σερρών. Μετά από μία σύντομη στάση στην πόλη, για καφέ και WC, θα κινηθούμε Β.Α. προς το μικρό χωριό Σχιστόλιθος, ανηφορίζοντας τις πλαγιές του όρους Άγκιστρο (Τσιγγέλι) καταλήγοντας σε υψόμετρο 815 μ, όπου και θα μας αφήσει το λεωφορείο.

:::…  Διαχρονικά σε στρατηγική θέση
Από τη θέση αυτή, θα ξεκινήσει η ανάβασή μας, ακολουθώντας αρχικό δασικό δρόμο 5 χλμ, προς την κορυφή 1.045 όπου εκτείνεται ανατολικά ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ελλάδας. Θα διασχίσουμε τις επιβλητικές ανεμογεννήτριες, που τα πτερύγια τους «σκίζουν» τον αέρα με τον χαρακτηριστικό ήχο, για να προσεγγίσουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην πρώτη κορυφή του βουνού (Τσάλ) σε υψόμετρο 1.280 μ. Το μονοπάτι που θ’ ακολουθήσουμε είναι το ίδιο εδώ και αιώνες, μέσα σ’ ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, από πεύκα, έλατα και οξιές που κατατρέχουν τις πλαγιές του βουνού.


Η θέα από το Τσάλ είναι πανοραμική, τόσο προς τη βουλγαρική ενδοχώρα, όσο και προς το εσωτερικό της χώρας μας. Πρόκειται για μια «στρατηγική» θέση, από όπου ελέγχεται όλη η περιοχή από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως τα Κρούσια Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο πως το ύψωμα ήταν οχυρωμένο, από την αρχαιότητα έως και τον 21ο αιώνα. Ανατολικά βρίσκεται η κορυφή 1.310, που θα προσεγγίσουμε σχετικά εύκολα.

 

Στις κορυφές του βουνού, διασώζονται πολλά οχυρωματικά έργα (πολυβολεία, ορύγματα επικοινωνίας κ.α.) των ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ΔΣΕ) από την περίοδο του καταστροφικού Εμφυλίου Πολέμου (1946–1949). Το 1948 το Τσιγγέλι, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων του Εθνικού Στρατού (Ε.Σ.) και του Δ.Σ.Ε. με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Σήμερα τα πετρόκτιστα πολυβολεία, τα σκαμμένα στο βράχο ορύγματα και τα σκουριασμένα συρματοπλέγματα, θυμίζουν την τραγική εκείνη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στην ίδια θέση, βρίσκεται και ένα πολυβολείο από μπετόν, που κατασκευάστηκε τη νεότερη εποχή, για να εποπτεύει τις προσβάσεις από βορρά. Στο σημείο αυτό, και πριν πάρουμε το δρόμο της καθόδου, θα απολαύσουμε τη πανοραμική θέα, χαλαρώνοντας με ζεστό τσάι, καφέ και σνάκς (προσφορά της Agkistro Action).

:::… Χαμάμ στο πέτρινο λουτρό για χαλάρωση
Ακολουθώντας στη συνέχεια μονοπάτι, μέσα σε δάσος με οξιές, θα κινηθούμε Ν.Δ προς τους πρόποδες του βουνού και από εκεί, μέσω αγροτικών δρόμων, θα φτάσουμε στο Άγκιστρο, αρχικά για ένα μπάνιο στο ζεστό νερό, απευθείας από την «καρδιά» της γης, του πέτρινου βυζαντινού λουτρού (χρονολογείται το 950 μ.Χ). Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη και πολύ χαλαρωτική εμπειρία, που προφέρει χαλάρωση, ανακούφιση και ευεξία. Στη συνέχεια Barbeque στην βάση της Agkistro Action και ελεύθερο πρόγραμμα έως τις 17:00 οπότε και θ΄ αναχωρήσουμε για τη Θεσσαλονίκη.

Μήκος Διαδρομής : 12 χλμ
Βαθμός δυσκολίας : Β+ (Μετρίου αυξημένου βαθμού δυσκολίας με καλή φυσική κατάσταση)
Μέγιστο Υψόμετρο: 1330 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 330 μ.

Αναχώρηση για Θεσσαλονικη στις 17:00.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Τέλος εκδρομής 17:00  και επιστροφή στον Πολυχώρο WE  έως τις 19:00 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 25€ με πλήρες μενού (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%)
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (25€)  στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action, ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ από τη στιγμή συμπλήρωσης της Φόρμας. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Πλήρες μενού στην Βάση της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Ατομική Ταξιδιωτική Ασφάλεια (Interamerican).

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Καφέδες, γεύματα κ.α.
= Είσοδος στο λουτρό για μπάνιο

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676
Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>> Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Παρακαλούμε διαβάστε προηγουμένως τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.com


 

 

Προσφορά της ασφαλιστικής μας συμβούλου Τσέτσκα Βασίλεβα


 

 

 

AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 

 

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση