09/02/2020 : Στο Σιδηροδρομικό Μονοπάτι των Στενών του Νέστου

Κυριακή 09/02/2020. Χειμωνιάτικο τοπίο στα Στενά του Νέστου, ακολουθώντας το «χιλιοπερπατημένο» μονοπάτι των Θρακικών Τεμπών, από το ερειπωμένο Κρωμνικό έως το μικρό χωριό Γαλήνη. Μια διαδρομή δίπλα  στους εντυπωσιακούς «μαιάνδρους» του Νέστου, περπατώντας το λαξευμένο -στο βράχο- μονοπάτι, που διασχίζει ένα από τα εντυπωσιακότερα παραποτάμια δάση της χώρας.

Mέσω της Εγνατίας Οδού κατευθυνόμαστε προς Καβάλα και Νέα Καρβάλη που θα πραγματοποιήσουμε σύντομη στάση. Πριν τον ποταμό Νέστο, θ΄ ακολουθήσουμε την παλαιά Ε.Ο. για Ξάνθη και θ’ ανηφορίσουμε Β.Δ. στις πλαγιές της Ροδόπης, έως το εγκαταλελειμμένο χωριό Κρωμνικό (Θεσσαλονίκη – Κρωμνικό : 215 χλμ).

Από το εγκαταλελειμμένο χωριό Κρωμνικό, ξεκινάει ουσιαστικά η πεζοπορική μας διαδρομή, κατηφορική και απολύτως βατή., με συνολικό μήκος 10 χλμ έως το χωριό Γαλάνη στη έξοδο των Στενών του Νέστου.

:::… Ήταν κάποτε το Κρωμνικό
Το Κρωμνικό ήταν ένα μικρό χωριό, ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές της οροσειράς της Ροδόπης, στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης. Μετά το 1923, κατοικήθηκε από πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή από την Σαμψούντα του Πόντου.
Εξαιτίας της μεγάλης κλίσης, σπίτια ήταν κτισμένα σε βαθμίδες και από τις δύο πλευρές του κεντρικού δρόμου, ενώ οι ανάγκες σε πόσιμο νερό ικανοποιούνταν από δύο πηγάδια που σήμερα έχουν στερέψει.
Μετά το τέλος του Β΄ Π.Π. και του καταστροφικού Εμφυλίου Πολέμου, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Κρωμνικό, έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1960 που εγκατέλειψαν το χωριό και οι τελευταίοι του κάτοικοι.
Ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια διακρίνεται ο κεντρικός δρόμος που κατηφορίζει προς μια μικρή ρεματιά και στο πάνω μέρος το σχολείο, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που έχει επιδιορθωθεί και πανηγυρίζει κάθε χρόνο 27 Ιουλίου.
Σήμερα, γύρω από τα ερείπια του Κρωμνικού τριγυρίζουν άγρια άλογα, απόγονοι αυτών που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι κάτοικοι για τις ανάγκες τους.
Εμείς θα κατηφορίσουμε νότια, προς τον ποταμό Νέστο, ακολουθώντας το φαρδύ -και καλά «δουλεμένο»  μονοπάτι, στο μεγαλύτερο μέρος του λιθόστρωτο. που εξυπηρετούσε κυρίως τη σύνδεση των κατοίκων του Κρωμνικού, με τη σιδηροδρομική γραμμή και τη μικρή Στάση που υπάρχει στο σημείο (Κρωμνικό – Σιδηροδρομική Γραμμή 6,5 χλμ)

:::… Στο μονοπάτι των σιδηροδρόμων
Το κατηφορικό μονοπάτι καταλήγει στη σιδηροδρομική γραμμή, που η χάραξή της χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η παραποτάμια περιοχή εντυπωσιάζει, μέσα σε μια ζώνη πυκνής παρυδάτιας βλάστησης με λεύκες, ιτιές, σκλήθρα και πλατάνια. Θα κινηθούμε -με προσοχή- για 500 μ. ανατολικά για να προσεγγίσουμε το φημισμένο σιδηροδρομικό μονοπάτι  των Θρακικών Τεμπών. Πρόκειται για μονοπάτι που λαξεύτηκε στο βράχο των Στενών για να εξυπηρετηθούν οι εργασίες κατασκευής της γραμμής του τραίνου. Το μονοπάτι ακολουθεί τον άξονα της γραμμής, ελισσόμενο στις πτυχές του αναγλύφου και φτάνει κοντά στο χωριό Γαλάνη, που θα καταλήξουμε.
Για κάποιον που επισκέπτεται για πρώτη φορά την περιοχή, η πρώτη αίσθηση του χώρου είναι συγκλονιστική. Είναι σαν να ανοίγει η αυλαία ενός θεάτρου και να φανερώνεται ένα καταπληκτικό σκηνικό. Δύο ορθοπλαγιές δεξιά και αριστερά και στη μέση ο Νέστος: Ήρεμος, γαλήνιος, καφετής, στριφογυρίζει μερικές δεκάδες μέτρα ακριβώς κάτω από το λαξευμένο στο βράχομονοπάτι. Και ανάμεσα, η σιδηροδρομική γραμμή, να φανερώνεται και να χάνεται στα έγκατα της γης. Βράχια, δάση, νερά, μονοπάτι και γραμμές δημιουργούν ένα αισθητικό σύνολο μοναδικής σύνθεσης.
(Διασταύρωση Κρωμνικού – Γαλάνη : 4,5 χλμ)

Το λεωφορείο θα μας παραλάβει στον τερματισμό της διαδρομής μας στην Γαλάνη, για να κατευθυνθούμε στη συνέχεια σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής για το μεσημβρινό μας γεύμα.

Αναχώρηση για Θεσσαλονικη στις 17:00.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.00 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Τέλος εκδρομής 17:00  και επιστροφή στον Πολυχώρο WE  έως τις 21:00 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 25€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (25€)  στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action, ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ από τη στιγμή συμπλήρωσης της Φόρμας. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Ατομική Ταξιδιωτική Ασφάλεια (Interamerican).

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Καφέδες, γεύματα κ.α.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676
Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>> Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Παρακαλούμε διαβάστε προηγουμένως τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.

 


Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.comΠροσφορά της ασφαλιστικής μας συμβούλου Τσέτσκα Βασίλεβα


 

 

 

AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 

 

 

 

 

 

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση