10,11/8/2019. Στις αλπικές λίμνες του Πιρίν και στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζάζ του Μπάνσκο

Σαββατοκύριακο 10,11/8/2019. Ακολουθήστε την Agkistro Action σε ένα μοναδικό διήμερο στη γειτονική Βουλγαρία και στη σαγηνευτική καταπράσινη οροσειρά του Πιρίν, που γοητεύει με τα εκπληκτικά τοπία. Θα περπατήσουμε προς τις  φημισμένες αλπικές λίμνες του συμπλέγματος Μπαντερίσκι (Banderishki), άνω των 2.000 μ. υψόμετρο, που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Θα χαλαρώσουμε στο πολυτελές spa και θα διασκεδάσουμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ του Μπάνσκο.

H οροσειρά του Πιρίν (Όρβηλος) ξεκινάει από τη Ν.Δ. Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα στα σύνορα Σερρών και Δράμας. Το μήκος της φτάνει τα 40 χλμ από ΒΔ προς ΝΑ, ενώ το πλάτος τα 25 χλμ. Η ψηλότερη κορυφή του (Βίχρεν) αγγίζει τα 2.914 μ. Το Πιρίν είναι γνωστό για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του και από το 1963 μεγάλο τμήμα του έχει χαρακτηριστεί  Εθνικό Πάρκο στη Βουλγαρία και από το 1983 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μεγάλο μέρος του Πιρίν καλύπτεται από πυκνότατα δάση, μέχρι το υψόμετρο των 2.000 μέτρων, με σημαντικούς πληθυσμούς των βαλκανικών ενδημικών ειδών (βαλκανικό πεύκο, ρόμπολο, υβριδογενή ελάτη). Η πανίδα περιλαμβάνει το λύκο και την καφέ αρκούδα. Τα καταπράσινα δάση διασχίζονται από άφθονα ρέματα συνεχούς ροής με έντονη την παρουσία καταρρακτών. Ψηλότερα, γυμνές κορυφές πλαισιώνονται από πλήθος αλπικών λιμνών. Πυκνό δίκτυο μονοπατιών με άριστη χάραξη και σήμανση δίνει την ευκαιρία σε πεζοπόρους και ορειβάτες να γνωρίσουν κάθε σπιθαμή της βουνοπεριοχής καλύπτεται από δάση.

:::… Στις αλπικές λίμνες του Πιρίν

Το πιο οργανωμένο τμήμα του «Εθνικού Πάρκου Πιρίν» για επισκέψεις είναι το Πάρκο Βίχρεν, λόγω της κοντινής απόστασης του από την πόλη Μπάνσκο, χτισμένο στις Β.Α. πλαγιές του βουνού, που αποτελεί σημαντικό χειμερινό θέρετρο και σημείο εισόδου στο ομώνυμο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο.


Με αφετηρία μας την πόλη Μπάνσκο θα ανηφορίσουμε με το λεωφορείο στις καταπράσινες πλαγιές του Πιρίν έως τη θέση Μπαντερίτσα (14 χλμ Ν.Δ. από την πόλη) όπου θα ακολουθήσουμε αρχικά την «Κίτρινη» σηματοδοτημένη διαδρομή έως το καταφύγιο Βίχρεν και στη συνέχεια την «Κόκκινη» που θα μας οδηγήσει προς τις πρώτες αλπικές λίμνες του Πιρίν.
Πρόκειται για δύο από τις πλέον δημοφιλείς ορεινές διαδρομές του «Εθνικού Πάρκου Πιρίν», που θα μας δώσουντην ευκαιρία να δούμε τις πρώτες τρεις λίμνες του συμπλέγματος Μπαντερίσκι (Banderishki), αποτελείται συνολικά από 17 λίμνες με συνολική επιφάνεια 126,7 στρεμμάτων και σύμφωνα με τους επιστήμονες χρονολογούνται από την εποχή των παγετώνων. Οι λίμνες απλώνονται στην κοιλάδα Banderitsa, οφείλει την ονομασία του στον ποταμό Μπαντερίτσα (Banderitsa) που την διασχίζει και καταλήγει στην πόλη Μπάνσκο, και από τις 17 μόνο οι πέντε (Okoto, Μuratovo, Ribno Banderisjko, Dlgoto, Zjabesjko) έχουν επίσημη ονομασία.  Οι λίμνες σχηματίζονται από νερά πηγών  ή από την απορροή των χιονοσκέπαστων βουνοπλαγιών. Η θερμοκρασία του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες αγγίζουν τους 12 °C. Πρόκειται για έναν πεζοπορικό παράδεισο που οι Βούλγαροι εκτιμούν ιδιαίτερα κρίνοντας από το πλήθος ανθρώπων θα συναντήσουμε στην πορεία μας.
Εμείς θα πεζοπορήσουμε, μέσα από μια γραφική διαδρομή, προς τις τις λίμνες :
• Okoto (υψόμετρο 2.062 μ.)
• Μuratovo (2.230 μ.)
• Ribno Banderisjko ( 2.190 μ.)

 

Μετά από στάση 45′ στην τελευταία λίμνη, παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής προς καταφύγιο Βίχρεν και και θέση Μπαντερίτσα (όπου μας περιμένει το λεωφορείο) για να γευματίσουμε είτε στην γραφική παραδοσιακή ταβέρνα που υπάρχει στο ίδιο σημείο ή στο ξενοδοχείο που θα κατευθυνθούμε αμέσως μετά.

Παρατηρήσεις :

  • Η συνολική διαδρομή αγγίζει τα 8.5 χλμ. Είναι μέτριας δυσκολίας και απαιτείται καλή φυσική αντοχή.
  • Θα πρέπει να φοράτε αντιολισθητικά μποτάκια, καπέλο και γυαλιά για τον ήλιο, καθώς  αντηλιακή κρέμα για τα γυμνά σημεία του σώματος.
  • Επειδή τα βουνά έχουν το δικό τους μικροκλίμα, δημιουργώντας  τις δικές τους καιρικές συνθήκες,  και επειδή η διαδρομή μας είναι σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει περίπτωση τροποποίησης του πεζοπορικού προγράμματος σε περίπτωση εκτάκτων καιρικών συνθηκών, για λόγους ασφαλείας.

:::.. Στο Μπάνσκο για το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ

Αφού φτάσουμε και τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο, περίπου 4 χλμ έξω από το Μπάνσκο, ακολουθεί ξεκούραση και ελεύθερο πρόγραμμα (για χαλάρωση στην πισίνα ή στο spa κλπ) έως τις 20:00 οπότε και θα αναχωρήσουμε για την πόλη για να παρακολουθήσουμε -όσοι επιθυμούμε- την τελευταία βραδιά του Διεθνές Φεστιβάλ Τζάζ, που θα έχει έντονο ελληνικό χρώμα.

Αν η τεράστια οικοδομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών στο Μπάνσκο,  που σήμερα αριθμεί  9.212 κατ, ενοχλεί στο μάτι, η παλιά πόλη με τα καλντερίμια και τα πέτρινα σπίτια διατηρεί τη γοητεία της.Χάρη στην παραδοσιακή και λιτή αρχιτεκτονική,  η UNESCO ανακήρυξε το ιστορικό κέντρο του Μπάνσκο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Περιηγηθείτε στις γραφικές γωνιές και θαυμάστε το περίφημο ρολόι στο καμπαναριό της Αγίας Τριάδας. Ολόκληρη η πόλη του Μπάνσκο, μπορεί να θεωρηθεί ένα μικρό μουσείο, που αντικατοπτρίζει την ιστορική, λαογραφική, εκκλησιαστική  και  πολιτιστική πορεία της περιοχής μέσα στο χρόνο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ ξεκίνησε το 1997 από μια ιδέα που είχε ένας καταξιωμένος γιατρός, ο Dr. Emil Iliev. Εκείνη την εποχή η ιδέα ότι ένας ανερχόμενος χειμερινός τουριστικός προορισμός θα μπορούσε να διεξάγει ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ φάνταζε εξωπραγματική. Όμως με την επιμονή του ιδίου και την ανάγκη να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού το φεστιβάλ τζαζ πέτυχε των σκοπό του και πλέων θεωρείται το μεγαλύτερο καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ της Βουλγαρίας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ του Μπάνσκο διοργανώνετε στην κεντρική πλατεία Nikola Vaptsarov, κάθε χρόνο, μεταξύ 8 με 13 Αυγούστου. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, μπορούμε να απολαύσουμε και να διασκεδάσουμε με τους :

Πληροφορίες :  banskojazzfest.com 

Το πρόγραμμα της Κυριακής 11/8/2019 διαμορφώνεται και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη στις 17:00 μ.μ. Στάση στα σύνορα (Προμαχώνας) και άφιξη στην Θεσσαλονίκη στις 19:30 – 20:00 μ.μ.

:::… Πληροφορίες

= Αναχώρηση το Σάββατο 10/8/2019 στις 06.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Θα πρέπει να έχετε μαζί σας ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ νέου τύπου (να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σας και με λατινικούς χαρακτήρες) είτε ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ σε ισχύ.

:::… Κόστος συμμετοχής
= 65€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρούσα ηλεκτρονική ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε ταυτόχρονα προκαταβολή 25€ στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται. Το υπόλοιπο ποσό (40€) θα το καταβάλετε κατά την επιβίβασή σας στο λεωφορείο. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό της προκαταβολής δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Ξενοδοχείο (σε δίκλινο δωμάτιο) (Πληροφορίες για ξενοδοχειακό συγκρότημα τις επόμενες μέρες)  
= Πρωινό στο ξενοδοχείο
= Δωρεάν χρήση πισίνας και spa ξενοδοχείου
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action
= Ατομική Ταξιδιωτική Ασφάλεια (Interamerican).

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Γεύματα
= Είσοδοι σε μουσεία κλπ

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής, που θα συμπληρώσετε παρακάτω,

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676
Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>>> Δηλώστε συμμετοχή εδώ : ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ πριν συμπληρώσετε την  ηλεκτρονική ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ διαβάστε τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.
Σας ευχαριστούμε.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.comΠροσφορά της ασφαλιστικής μας συμβούλου Τσέτσκα Βασίλεβα


AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 


 

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση