23/02/2020 : Στην Ομορφοπλαγιά του Μπέλες (Άνω Πορόια)

Κυριακή 23/02/2020. Για πρώτη φορά πεζοπορία – ανάβαση προς την Ομορφοπλαγιά του Μπέλες (1.380 μ.), μέσα σε βαθύσκιωτα δάση, σε πλαγιές με θέα που η ματιά χάνεται στον ορίζοντα και με ιστορία -όπως του λοχία Ίτσιου κατά τον Β’ Π.Π.- που συγκινεί.

Mέσω Κιλκίς θα κινηθούμε προς το γραφικό χωριό Άνω Πορόια, βρίσκεται χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες της οροσειράς Κερκίνης (Μπέλες), στο δυτικό άκρο των Σερρών.

 

Το βουνό, που εντυπωσιάζει για τις απότομες πλαγιές και την πυκνή βλάστηση από δάση οξιάς, δρυός, μαύρης και δασικής πεύκης, αποτελεί φυσικό σύνορο με Βουλγαρία, Σκόπια και είναι χαρακτηρισμένο ως «Βοτανικός Παράδεισος» (GR 1260001), ενώ περιλαμβάνεται στις περιοχές Natura 2000.

:::…  Άνω Πορόια, Κουρί Γκιόλ, Ομορφοπλαγιά

Ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι (Β1) θ’ ανηφορίσουμε προς της Β.Α. πλαγιές του βουνού, διασχίζοντας δάση με με οξιές, σφενδάμια, σημύδες, έλατα και μαύρα πεύκα.

Μετά από 3 χλμ θα φτάσουμε στ΄ οροπέδιο του «Κουρί Γκιόλ» (ονομασία τουρκική που σημαίνει ξερή λίμνη), όπου στα κεφάλια μας ορθώνονται επιβλητικοί βράχινοι όγκοι στις στην κορυφογραμμή, που αποτελεί φυσικό σύνορο της χώρας μας με τη γειτονική Βουλγαρία.

Στο σημείο (960μ) αυτό υπάρχει βρύση με τρεχούμενο γάργαρο νερό, που θα πραγματοποιήσουμε μικρή στάση πριν συνεχίσουμε, προς την Ομορφοπλαγιά, όπου έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 το εγκαταλειμμένο σήμερα στρατιωτικό φυλάκιο, ήταν επανδρωμένο. Για περίπου 1 χλμ θα κινηθούμε Β.Α επί του δασικού δρόμου και στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε προς την Ομορφοπλαγιά, ακολουθώντας το παλαιό μονοπάτι, που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες του φυλακίου, για την επικοινωνία τους με τα Πορόια.
Από την Ομορφοπλαγιά η πανοραμική θέα προς την ελληνική ενδοχώρα και τις κορυφές της Κερκίνης εντυπωσιάζει. Από αυτό το σημείο μπορούμε να δούμε ταυτόχρονα τις λίμνες Κερκίνη και Δοϊράνη. Πραγματικά εντυπωσιακό.

:::… Στο πολυβολείο του ήρωα Ίτσιου

Στην Ομορφοπλαγιά υπάρχει το Πολυβολείο (Π8), μέρος της γραμμής των εννέα σκυρόδετων πολυβολείων στο δυτικό Μπέλες, που κατά την γερμανική επίθεση στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 η φρουρά του αντιστάθηκε με ηρωισμό και αυτοθυσία τους εισβολείς.

Θρυλική μορφή του Π8 ήταν ο λοχίας Δημήτριος Ίτσιος, ο οποίος πολέμησε μέχρις εσχάτων και τελικώς εκτελέστηκε από τους ναζί, με τον θάνατός του να θεωρείται το πρώτο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα. Ο ιστορικός – συνεργάτης της Agkistro Action Γεώργιος Πολύχρους, θα μας ενημερώσει για τα γεγονότα του 1941 και τη θυσία του ήρωα λοχία, που έγινε σύμβολο ανδρείας και ηρωισμού.
Στη συνέχεια θ’ απολαύσουμε τη μοναδική πανοραμική θέα, χαλαρώνοντας με ζεστό τσάι, καφέ και σνάκς (προσφορά της Agkistro Action), πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για τα Άνω Πορόια, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

:::… Γραφικά Άνω Πορόια

Φτάνοντας στα Άνω Πορόια θα γευματίσουμε σε ταβέρνα του γραφικού χωριού και στη συνέχεια, έως τις 17.00 που θ΄ αναχωρήσουμε για Θεσσαλονίκη, μπορούμε να περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια για να γνωρίσουμε καλύτερα, έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κεντρική Μακεδονία.
Το γραφικό χωριό είναι, χτισμένο σε υψόμετρο 395 μ. στις παρυφές του Μπέλες, με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, και θέα μοναδική προς τη λίμνη της Κερκίνης και τη σερραϊκή ενδοχώρα. Η ομορφιά του τοπίου, το μεγαλείο του βουνού, τα άφθονα γάργαρα νερά , τα τεράστια βαθύσκιωτα πλατάνια ,οι πυκνά δασωμένες πλαγιές το ευχάριστο και υγιεινό κλίμα κερδίζουν τον επισκέπτη. Περιηγηθείτε στο καταπληκτικό αισθητικό δάσος με πλατάνια όπου κυλούν άφθονα νερά όπου υπάρχει χώρος αναψυχής με κέντρα εστίασης και ανηφορίστε προς τα εξωκλήσια των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, με τις μοναδικές αγιογραφίες. .
Λόγω της θέσης και του κλίματος επι τουρκοκρατίας, πολλοί Τούρκοι μπέηδες είχαν στα Άνω Πορόια τα εξοχικά τους. Για αυτό και την αποκαλούσαν «Μικρή Κωνσταντινούπολη».

Μήκος Διαδρομής : 6 + 6 χλμ
Βαθμός δυσκολίας : Β’ (Μετρίου βαθμού δυσκολίας με καλή φυσική κατάσταση)
Μέγιστο Υψόμετρο: 1380 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 500 μ.

Αναχώρηση για Θεσσαλονικη στις 17:00.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Τέλος εκδρομής 17:00  και επιστροφή στον Πολυχώρο WE  έως τις 19:00 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 20€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (20€)  στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action, ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ από τη στιγμή συμπλήρωσης της Φόρμας. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Ατομική Ταξιδιωτική Ασφάλεια (Interamerican).

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Καφέδες, γεύματα κ.α.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676
Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>> Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Παρακαλούμε διαβάστε προηγουμένως τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.com


 

 

Προσφορά της ασφαλιστικής μας συμβούλου Τσέτσκα Βασίλεβα


 

 

 

AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 

 

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση