26/01/2020 : Στο μονοπάτι της μνημης (Κερδύλιον Όρος)

Κυριακή 26/01/2020. Για πρώτη φορά, ακολουθούμε το παλαιό μονοπάτι που ένωνε δύο χωριά που  έσφυζαν από ζωή, αλλά σβήστηκαν άδικα και βίαια από τον χάρτη, στη δίνη του Β΄ Π.Π. Ήταν 17/10/1941 όταν γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, εκτέλεσαν γι’ αντίποινα, 234 άνδρες  των Άνω και Κάτω Κερδυλίων στο νότιο άκρο των Σερρών. Σήμερα, η ομορφιά του Κερδύλιου  Όρους και του Στρυμονικού  Κόλπου, δε συνάδουν με την τραγική ιστορία του τόπου.

Στις 17/10/1941, ημέρα Παρασκευή, 234 κάτοικοι των δύο χωριών -και όχι μόνο-  εκτελέστηκαν από στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή. Είναι η δεύτερη περίπτωση στην Ευρώπη, το άλλο είναι το Οραντούρ Σιρ Γκλαν στη Γαλλία- που τα χωριά αυτά δεν κατοικήθηκαν ποτέ, μετά την καταστροφή τους. Με το Προεδρικό Διάταγμα 399/7-12-1998 η Κοινότητα Νέων Κερδυλίων χαρακτηρίστηκε Μαρτυρική για το Ολοκαύτωμα το οποίο υπέστη την περίοδο της Κατοχής.

Διαβάστε εδώ για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλίων

:::… Στο μονοπάτι της μνήμης

Από Θεσσαλονίκη, και μέσω της Εγνατίας Οδού, κατευθυνόμαστε προς τα παράλια του Στρυμονικού Κόλπου και τα Νέα Κερδύλια (550 κατ.), που ουσιαστικά είναι το μοναδικό παραθαλάσσιο χωριό των Σερρών.
Το χωριό κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, για να στεγάσει τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων, που εκτελέστηκαν από δυνάμεις της Βέρμαχτ Στην πλατεία του χωριού, δεσπόζει το λιτό ηρώο το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 234 κατοίκων των Άνω και Κάτω Κερδυλίων, που χάθηκαν άδικα και βίαια.


Η πεζοπορική μας διαδρομή ξεκινάει από το μνημείο που έχει στηθεί από τη δεκαετία του 1970, ανάμεσα στα δύο χωριά, για να θυμίζει σε όλους το μεγάλο έγκλημα. Πρόκειται για έναν διπλό μαρμάρινο σταυρό, σε μια τοποθεσία που ξεχωρίζει από μακριά στην «καρδιά» του Στρυμονικού Κόλπου, με τα ονόματα των θυμάτων να αναγράφονται σε μαρμάρινες πλάκες γύρω από αυτόν.

Αρχικά θα κατευθυνθούμε δυτικά προς τα Άνω Κερδύλλια και στη θέση «αλώνι» που το πρωί της 17ης Οκτωβρίου 1941, δύναμη της Βέρμαχτ σκόρπισε τον θάνατο. Σήμερα στο σημείο, ανάμεσα στα κυπαρίσσια, δεσπόζει ένα λιτός μαρμάρινος σταυρός. Δίπλα ακριβώς το Κοινοτάφειο, μέσα στο οποίο φυλάσσονται τα οστά των εκτελεσθέντων.

Από το παλαιό χωριό διασώζονται μόνο ερείπια, αφοί οι Γερμανοί μετά την ομαδική εκτέλεση το έκαψαν ολοκληρωτικά. Μισογκρεμισμένα τείχη από ερειπωμένα σπίτια, μαρτυρούν πως ο τόπος αυτός έσφυζε κάποτε από ζωή. Ο δρόμος μας οδηγεί προς την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων με τις σπάνιες τοιχογραφίες, ενώ λίγο παραπάνω στέκεται ο μικρός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο δρόμος, πλακόστρωτος σε πολλά σημεία του, οδηγούσε πίσω από το βουνό, στο παλαιό χωριό Καστρί και την ενδοχώρα.

Αφήνουμε τον δρόμο για ν’ ακολουθήσουμε το παλαιό μονοπάτι που προπολεμικά ένωνε τα δύο χωριά, αλλά και που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να φτάσουν στο ρέμα για το πλύσιμο των ρούχων . Το μονοπάτι σε πολλά σημεία ήταν λιθόστρωτο και κατηφορίζει την πλαγιά με μικρούς μαιάνδρους μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον, με χαμηλή σχετικά βλάστηση. Φτάνοντας στη χαράδρα, περνάμε δίπλα το ρέμα ανάμεσα σε μία συστάδα με πλατάνια, που το θρόισμα των φύλλων τους, φαντάζει βουβός θρήνος για τους ανθρώπους που χάθηκαν.

Μετά από μία σύντομη στάση, συνεχίζουμε ν’ ανηφορίζουμε την απέναντι πλαγιά ακολουθώντας και πάλι τα ίχνη του παλαιού μονοπατιού που θα μας οδηγήσει στα Κάτω Κερδύλλια και στο Κοινοτάφιο των εκτελεσθέντων του χωριού, στη θέση “Κούτρες” που διαπράχθηκε το ομαδικό έγκλημα. Μία γυάλινη θυρίδα, επιτρέπει να δούμε στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου, που συγκλονίζει και αποτελεί μάρτυρα της ναζιστικής θηριωδίας.


Από τα Κάτω Κερδύλια, διασώζεται μέρος του Σχολείου και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ο παρακείμενος κοιμητηριακός ναός των Αγίων Αναργύρων. Και εδώ τα μισογκρεμισμένα τείχη και οι σωροί από τα θεμέλια των σπιτιών, μαρτυρούν την τραγωδία. Η εικόνα του μισοκατεστραμμένου σχολείου, προκαλεί αίσθηση .


Στη συνέχεια θα κινηθούμε Ν.Α. προς τον ποταμό Στρυμόνα, ακολουθώντας μέρος του Εθνικού Μονοπατιού 4 (Ε4), το οποίο συνδέει τον Χορτιάτη με την Ροδόπη. Καταλήγουμε στο επιβλητικό μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του ν.Σερρών.Ακολουθεί γεύμα σε διπλανό χωριό, ελεύθερο πρόγραμμα και επιστροφή στην Θεσσαλονίκη στις 17:00 το απόγευμα.

Η διαδρομή συνολικά είναι 8 χλμ και απόλυτα βατή (Βαθμός δυσκολίας Α+). Τα πρώτα 4 χλμ, περιλαμβάνουν πεζοπορία στο παλαιό μονοπάτι στις πλαγιές του βουνού, ενώ το υπόλοιπο μέρος σε αγροτικούς δρόμους και λιγότερο σε ασφαλτόδρομο. Το συνολικό μήκος της διαδρομής, ανάλογα τον χρόνο, μπορεί να τροποποιηθεί ή να σχηματιστούν δύο ομάδες, για όσους/όσες δεν θα θέλουν να το περπατήσουν στο σύνολό του.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Τέλος εκδρομής 17:00  και επιστροφή στον Πολυχώρο WE  έως τις 19:30 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 18€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (18€)  στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action, ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ από τη στιγμή συμπλήρωσης της Φόρμας. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Ενημέρωση από Ιστορικό συνεργάτη της Agkistro Action.
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Ατομική Ταξιδιωτική Ασφάλεια (Interamerican).

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Καφέδες, γεύματα κ.α.
= Είσοδοι σε μουσεία

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676
Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>> Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Παρακαλούμε διαβάστε προηγουμένως τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.comΠροσφορά της ασφαλιστικής μας συμβούλου Τσέτσκα Βασίλεβα


AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 

 

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση