27/10/2019 : To Λίσσε αποκαλύπτεται

Κυριακή 27/10/2019 Παραμονή του «ΟΧΙ» και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1941, ταξιδεύουμε στο χρόνο και στην ιστορία για να γνωρίσουμε και να εξερευνήσουμε τα καλά κρυμμένα μυστικά του θρυλικού οχυρού Λίσσε, της «ναυαρχίδας» της «Γραμμής Μεταξά» στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Ένα δαιδαλώδες συγκρότημα,  που  κατά τον Β΄  Π.Π. όρθωσε περήφανο ανάστημα στους Γερμανούς εισβολείς.  Ακολουθήστε μας στο νέο Metaxas Line Tour σε τόπου που η ιστορία εξακολουθεί να συγκινεί.

Θεωρείται «ναυαρχίδα» των έξι (6) οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» στο λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου (Μάλιαγκα, Περιθώρι, Παρταλούσκα, Ντάσαβλη, Λίσσε, Πυραμιδοειδές) και όχι άδικα. Κατά τον Β΄ Π.Π. και την γερμανική επίθεση στην Ελλάδα (6/4/1941)  το θρυλικό οχυρό ΛΙΣΣΕ, καθήλωσε τους εισβολείς, αποτρέποντας τους να προελάσουν προς την ενδοχώρα, την Δράμα και τις Σέρρες.

:::.. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το συγκρότημα του οχυρού Λίσσε κατασκευάστηκε την περίοδο 1936 – 1940, στο εσωτερικό κωνοειδούς λόφου (771 μ. υψόμετρο) που δεσπόζει σε στρατηγικό σημείο στο Ν.Α. τμήμα του λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου, επιτρέποντάς του να ελέγχει πλήρως  τις οδεύσεις  από και προς την ενδοχώρα και συγκεκριμένα την πόλη της Δράμας, μέσω Γρανίτη και των Σερρών, μέσω Κάτω Βροντούς.  Στους πρόποδες του λόφου υπάρχει το χωριό Οχυρό, το οποίο ονομαζόταν Λίσσε έως τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και  έδωσε και την ονομασία του στο πολυδαίδαλο συγκρότημα, που το συνολικό μήκος των υπόγειων στοών του αγγίζει το 1000 μ. Αποτελείται από τέσσερις ομάδες στοών, με τις δύο να επικοινωνούν μεταξύ τους υπογείως, ενώ οι άλλες αποτελούν αυτόνομες αμυντικές εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για ένα τεράστιο  και αθέατο για τον εξωτερικό παρατηρητή συγκρότημα, το οποίο αποτελείται  κυρίως από υπόγειες στοές και καταφύγια, για τη διαμονή του προσωπικού,  που διάδρομοι και κλίμακες οδηγούν σε επιμέρους ενεργητικά έργα (παρατηρητήρια, πυροβολεία, πολυβολεία κ.α.). Γύρω από το λόφο υπάρχουν αντιαρματικές τάφροι, ζώνες αντιαρματικών σιδηροπηγμάτων και σκυροδέματος κ.α.

Τον Απρίλιο του 1941, και παρά τη λυσσαλέα επίθεση του εχθρού, οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το Λίσσε, αν και είχαν φτάσει έως το χωριό στους πρόποδες του λόφου. Ο συνδυασμός πυρών του Λίσσε με τα παρακείμενα οχυρά γύρω από το λεκανοπέδιο «ναυάγησε» τα γερμανικά σχέδια για γρήγορη κάθοδο προς Δράμα και Σέρρες. Τελικά το Λίσσε δεν καταλήφθηκε, όπως και τα γύρω οχυρά, τα οποία όλα παραδόθηκαν στις 10/4/1941 και αφού η Θεσσαλονίκη είχε καταληφθεί από τον εχθρό.

Μετά την παράδοση οι Γερμανοί θέλησαν να αποσπάσουν μυστικά για την οχύρωση και την άμυνα του Λίσσε από τον διοικητή ταγματάρχη Γεώργιο Δετοράκη, ο οποίος όμως αρνήθηκε κάθε συνεργασία μαζί τους. Μάλιστα προσπάθησαν να τον δελεάσουν με … πλούσιο γεύμα συνοδεία κρασιού, αλλά δίχως αποτέλεσμα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στους πρόποδες του λόφου “771” κατασκευάστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μικρό μουσείο και ηρώο, όπου κάθε χρόνο στην επέτειο εορτασμού της “Μάχης των Οχυρών” (6/4/1941) πραγματοποιείται ο επίσημος εορτασμός. Στο μνημείο αναγράφονται τα ονόματα των 22 Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών. Δίπλα ακριβώς Γερμανοί βετεράνοι της 72ης Μεραρχίας, που επιτέθηκε το 1941 στο λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου,  τοποθέτησαν τα νεώτερα χρόνια μαρμάρινη πλάκα, αφιερωμένη στη μνήμη των δεκάδων συμπατριωτών τους που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στο Λίσσε. Η πλάκα αναγράφει : «Εν θλίψει υπέρ των νεκρών. Αναζητώμεν φιλίαν μεταξύ των ζώντων».

Την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) μεγάλο μέρος του συγκροτήματος Λίσσε καταστράφηκε από τις κατοχικές δυνάμεις, με χρήση μεγάλης ποσότητας δυναμίτιδας, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του συγκροτήματος να αχρηστευτεί. Μετά την απελευθέρωση το 1944 το Λίσσε αποτέλεσε και πάλι “αιχμή” της ελληνικής άμυνας στην  περιοχή. Τις δεκαετίες 1960-1970 προχώρησε σε ένα ευρύ σχέδιο ανακατασκευής μέρους των κατεστραμμένων  στοών, κατασκευάζοντας παράλληλα νέα συμπληρωματικά αμυντικά έργα, στο “ζενίθ” του λεγόμενου “Ψυχρού Πολέμου”.

Το Λίσσε ήταν ενεργό και ενταγμένο στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι γεωπολιτικές αλλαγές στη Ν.Α. Ευρώπη,  η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. στη συνέχεια, αλλά και η αλλαγή τρόπου της τεχνικής της άμυνας -μια και οι οχυρώσεις θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες, οδήγησε στον παροπλισμό της «Γραμμής Μεταξά».

Σήμερα από το δαιδαλώδες οχυρό του Λίσσε, μόνο το νοτιότερο συγκρότημα (Χελώνη) είναι επισκέψιμο για το κοινό, αφού τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί από τον δήμο Κάτω Νευροκοπίου, μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Interreg.

:::.. ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχικά θα επισκεφθούμε και θα ξεναγηθούμε στην επισκέψιμη «Χελώνη» του Λίσσε, 16 μ. κάτω από τη γη. Οι χώροι έχουν διαμορφωθεί όπως ήταν κατά τον Β΄ Π.Π. δίνοντας την αίσθηση των ιστορικών γεγονότων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Με την έξοδο μας θα ακολουθήσουμε τ’ ανηφορικό μονοπάτι, που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι το χαράκωμα επικοινωνίας, ανάμεσα στη «Χελώνη» με τα υπόλοιπα οχυρά του συγκροτήματος που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία του λόφου. Ξεκινάμε από υψόμετρο 630 μ. για να φτάσουμε στα 759 μ. όπου βρίσκεται και ο επιβλητικός μεγάλος Σταυρός, αφιερωμένος στους πεσόντες της μάχης, όπου η θέα είναι μοναδική σε όλο το λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου.

Στην πορεία μας θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε και εξερευνήσουμε το εσωτερικό εγκαταλειμμένων -μη επισκέψιμων- οχυρών του συγκροτήματος, κρατώντας στα χέρια μας φακούς, έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να δούμε λεπτομέρειες του μεγάλου αυτού κατασκευαστικού επιτεύγματος, που θεωρείται -συνολικά ως «Γραμμή Μεταξά»- το μεγαλύτερο στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα. Παράλληλα θα δούμε (ανατιναγμένα) εξωτερικά έργα του συγκροτήματος, ανάμεσά τους και ένα μεμονωμένο ολμοβολείο που διασώζεται σε καλή σχετικά κατάσταση.

Κατηφορίζοντας από την πίσω πλευρά του λόφου, θα δούμε τα ερείπια από κτίρια στρατωνισμού της ίδιας περιόδου καθώς και απομεινάρια της οχύρωσης που προϋπήρχε στο σημείο από την περίοδο 1914-1916 όταν κατασκευάστηκε το πρώτο “Οχυρό Ανασχέσεως”, το οποίο αποτελούνταν από θέσεις πυροβόλων, σκέπαστρα προσωπικού, παρατηρητήρια πυροβολικού και πεζικού, αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων, σταθμούς επιδέσεως κ.α. που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ορύγματα ενώ περιβαλλόταν από συνεχόμενο συρματόπλεγμα. Πέτρινα ορύγματα του αρχικού οχυρού, την περίοδο 1936-1940 κατά την κατασκευή του νέου συγκροτήματος, ενσωματώθηκε στο νέο αμυντικό σχεδιασμό.

Καταλήγοντας στην πίσω βάση του λόφου, θα κινηθούμε δυτικά προς το χωριό Οχυρό, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα εκθέματα του μικρού “Πολεμικού και Λαογραφικού Μουσείου Οχυρού”, πριν καταλήξουμε στην κεντρική πλατεία για το γεύμα μας. Θ’ ακολουθήσει ελεύθερο πρόγραμμα  και  αναχώρηση για Θεσσαλονίκη στις 15:00 το απόγευμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το συνολικό μήκος της διαδρομής μας είναι 6 χλμ. Από αυτά 1,2 χλμ είναι ανηφορικό τμήμα από την «Χελώνη» στη βάση του λόφου, έως στην κορυφή (630 μ. – 759 μ.) όπου βρίσκεται και ο επιβλητικός μεγάλος Σταυρός,. Είναι μέτριας δυσκολίας και απαιτείται καλή φυσική αντοχή.  Για όσους/όσες δεν θέλουν ν’ ακολουθήσουν το μονοπάτι, υπάρχει παλαιά στρατιωτική οδός που επίσης οδηγεί στην κορυφή και στον Σταυρό,

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.00 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Επιστροφή στον Πολυχώρο WE στις 19:00 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 18€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε ταυτόχρονα προκαταβολή 10€ στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται. Το υπόλοιπο ποσό (8€) θα το καταβάλετε κατά την επιβίβασή σας στο λεωφορείο. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό της προκαταβολής δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Ξενάγηση από ιστορικό – συνεργάτη της Agkistro Action
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Γεύμα

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676

Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ πριν συμπληρώσετε την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ που ακολουθεί, διαβάστε τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής μας.

Σας ευχαριστούμε.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.com

AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 


#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση