29/03/2020 : Ερατεινή Ημαθία (Αρχαία Μίεζα & Νάουσα)

Κυριακή 29/03/2020. Μία μοναδική πεζοπορική διαδρομή στον ανθισμένο -από τις χιλιάδες ροδακινιές- κάμπο της Νάουσας, ανάμεσα σε λαμπρούς μακεδονικούς τάφους, τα ερείπια της αρχαίας Μίεζας και κατάληξη στο Νυμφαίο – Σχολή του Αριστοτέλη, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Όμηρος αποκαλεί την Ημαθία «ερατεινή» δηλαδή αξιαγάπητη, χαριτωμένη, ενώ ο Ηρόδοτος αναφέρει πως σε αυτά τα μέρη βρίσκονταν οι περίφημοι «Κήποι του Μίδα». Στις παραδόσεις της Ανατολής, η ροδακινιά θεωρείται «το Δέντρο της Ζωής του Επίγειου Παραδείσου» που παρέχει στους ανθρώπους ζωή και χαρά.

Στη θέση αυτή, στους πρόποδες του Βερμίου, τοποθετείται η αρχαία μακεδονική πόλη Μίεζα, που υπήρξε πατρίδα ενός από τους τριηράρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Πευκέστα. Η πόλη βρισκόταν στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, την βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού που το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας.
Η γεωγραφική θέση και το παραδεισένιο τοπίο με τα πλούσια λιβάδια, τα βαθύσκια δάση και τα πολλά νερά είναι ίσως ο λόγος που έκαναν τον Φίλιππο Β΄ να διαλέξει την Μίεζα για να εγκαταστήσει εκεί τη σχολή όπου ο Αριστοτέλης θα δίδασκε τον γιο και διάδοχο του Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τα παιδιά των εταίρων που προορίζονταν να γίνουν η ελίτ και να στελεχώσουν όλα τα αξιώματα του κράτους.

Η πεζοπορική μας διαδρομή, ξεκινάει  δυτικά του χωριού Χαρίεσσα. Περπατώντας χαλαρά σε αγροτικούς δρόμους του κάμπου της περιοχής, ανάμεσα σε εκατοντάδες στρέμματα με ανθισμένες ροδακινιές, θα κινηθούμε Β.Δ. προς το χωριό Κοπανός, απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης και έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να ενημερωθούμε για τα διάσπαρτα εντυπωσιακά κατάλοιπα της αρχαίας Μίεζας, που ευημέρησε στους χρόνους των Μακεδόνων βασιλέων και τους αιώνες που ακολούθησαν.

Αρχικά θα επισκεφθούμε τους τρεις εντυπωσιακούς μεγάλους Μακεδονικούς Τάφους των Λευκαδίων (Κρίσεως, Ανθεμίων, Λύσωνος και Καλλικλέους), στη συνέχεια θα κινηθούμε νότια του χωριού Λευκάδια, όπου διασώζονται ερείπια του θεάτρου και της αγοράς της αρχαίας Μίεζας για να καταλήξουμε Ν.Δ στο Νυμφαίο και στη ξακουστή Σχολή του Αριστοτέλη.

:::… ΤΑΦΟΣ ΑΝΘΕΜΙΩΝ

Από τα λαμπρότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της αρχαίας Μίεζας είναι ο μακεδονικός τάφος των Ανθεμίων. Κατασκευάσθηκε στην πορεία του αρχαίου δρόμου που ένωνε τη Μίεζα με την πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, την Πέλλα, όπως και άλλοι, παρόμοιοι τάφοι, από τους οποίους ο πιο κοντινός του είναι αυτός της Κρίσεως, 150 μ. ανατολικά. Ο τάφος των Ανθεμίων χρονολογείται στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ..

:::… ΤΑΦΟΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

Είναι από τους σημαντικότερους και καλύτερα διατηρημένους μακεδονικούς τάφους, που έχουν έλθει στο φως μέχρι σήμερα. Οφείλει την ονομασία του στη μοναδική για την αρχαία τέχνη ζωγραφική παράσταση που τον διακοσμεί και έχει ως θέμα την κρίση του νεκρού. Χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι π.Χ. και ξεχωρίζει ανάμεσα στους μακεδονικούς τάφους για τις μνημειώδεις διαστάσεις του και την επιβλητική του πρόσοψη.

:::… ΤΑΦΟΣ ΛΥΣΩΝΟΣ & ΚΑΛΛΙΚΛΕΟΥΣ

Σύμφωνα με την κεραμική που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές και την προσωπογραφία των μελών που τάφηκαν εδώ, ο τάφος μπορεί να χρονολογηθεί από τα τέλη του 3ου έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. Έχει τις μικρότερες διαστάσεις από όλους τους τάφους της περιοχής, αλλά ξεχωρίζει για το κατάγραφο εσωτερικό του, που διασώζει ονόματα πέντε γενεών της οικογένειας του Αριστοφάνη.

:::… ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΕΖΑΣ

Το θέατρο της Μιέζας είναι το σημαντικότερο οικοδόμημα που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για κτίσμα του 2ου αιώνα π.Χ., με 16 σειρές εδωλίων, λαξευμένων στο μαλακό βράχο της πλαγιάς και υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως και τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Το ημικυκλικό κοίλο του ανοίγεται σε μία φυσική πλαγιά, με πανοραμική θέα προς την πεδιάδα. Σε μικρή απόσταση από το θέατρο ανασκάπτεται η Αγορά της πόλης και σιγά σιγά έρχονται στο φως, τα απομεινάρια μεγάλων δημοσίων κτηρίων.ρχονται στο φως τα απομεινάρια μεγάλων δημοσίων κτηρίων.

:::… ΝΥΜΦΑΙΟ – ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Στο Νυμφαίο, ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες μέσα σ’ ένα εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, ξεκίνησε να λειτουργεί μετά το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. η Σχολή του Αριστοτέλη, όπου ο μέγιστος των φιλοσόφων της αρχαιότητας ανέλαβε να διδάξει στον Αλέξανδρο και στα τέκνα των μακεδόνων ευγενών το ευ ζην, την ενάρετη ζωή, τη ζωή που χαρακτηρίζεται από ηθικές και πνευματικές αξίες. Τα θεμέλια στωικού οικοδομήματος ιωνικού ρυθμού, έχει ταυτιστεί με τον κύριο χώρο της Σχολής.

Η διαδρομή μας, μήκους 8 χλμ περίπου,  είναι βατή και εύκολη, με μικρές υψομετρικές διαφορές (ΒΔ : A). Μετά το τέλος της διαδρομής μας στη Σχολή του Αριστοτέλη, το λεωφορείο θα μας οδηγήσει στη Νάουσα για μεσημβρινό γεύμα και ελεύθερο πρόγραμμα, έως τις 17:00 οπότε και θ’ αναχωρήσουμε για Θεσσαλονίκη.

:::… ΓΡΑΦΙΚΗ ΝΑΟΥΣΑ

Η Νάουσα είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας, κτισμένη στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού ορεινού όγκου του Βερμίου με εκπληκτική θέα στον πανέμορφο και πλούσιο κάμπο της Θεσσαλονίκης. Μια πόλη 25.000 κατ., με αρχιτεκτονική κληρονομιά, σε αστικά και βιομηχανικά κτίρια, που αναδεικνύει μια το πλούσιο πολιτισμικό της παρελθόν. Το ιδιαίτερο χρώμα με τις παραδοσιακές γειτονιές και τα αξιοθέατα της Νάουσας έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ο επισκέπτης ξεκινώντας από το Δημοτικό Πάρκο που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της πόλης με μαγευτική θέα στον κάμπο της Ημαθίας. Μια διαδρομή από πλακόστρωτους πεζόδρομους στις καταπράσινες όχθες του ποταμού Αράπιτσα με τα ορμητικά νερά και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, να καταλήξει στο χώρο θυσίας των Ναουσαίων γυναικών στους Στουμπάνους

Αναχώρηση για Θεσσαλονικη στις 17:00.

>>> ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ 2019 ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

 

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Τέλος εκδρομής 17:00  και επιστροφή στον Πολυχώρο WE  έως τις 19:00 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 18€   (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%)
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 18€)  στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action, ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ από τη στιγμή συμπλήρωσης της Φόρμας. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Είσοδος και ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Ατομική Ταξιδιωτική Ασφάλεια (Interamerican).

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Καφέδες, γεύματα κ.α.
= Είσοδος σε μουσεία κ.α.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676
Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>> Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Παρακαλούμε διαβάστε προηγουμένως τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.

 

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.com


 

 

Προσφορά της ασφαλιστικής μας συμβούλου Τσέτσκα Βασίλεβα


 

 

 

AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 

 

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση