29/9/2019 : Αιώνια Αμφίπολη

Κυριακή 29/9/2019 Μεσουράνησε για 12 σχεδόν αιώνες και αποτέλεσε “μήλον της έριδος” μεταξύ Αθηναίων, Σπαρτιατών, Μακεδόνων και Ρωμαίων στη συνέχεια. Η αρχαία Αμφίπολη κρύβει πολλά “μυστικά”, που αξίζει να τ’ ανακαλύψουμε και να τα γνωρίσουμε. Flashback στο χρόνο και στην ιστορία μίας από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου, συνοδεία ξεναγού – αρχαιολόγου.

Ήρθε στην επικαιρότητα λόγω της ανακάλυψης του μυστηριακού Τύμβου Καστά, που έγινε πρώτο θέμα σε ελληνικά και ξένα δίκτυα. Ωστόσο πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά κέντρα της ελληνικής αρχαιότητας. Η Αμφίπολη, κρύβει πολλά «μυστικά» που σαγηνεύουν τον επισκέπτη, ο οποίος τ’ ανακαλύπτει περπατώντας στον ανεξάντλητο αρχαιολογικό της χώρο και στο αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο. Με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ακολουθήστε μας και ανακαλύψτε την Αιώνια Αμφίπολη.

Για 12 σχεδόν αιώνες, από το 437 πΧ έως και τον 7ο αιώνα μΧ, υπήρξε το μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο της ελληνικής αρχαιότητας στη σημερινό βορειοελλαδίτικο χώρο. Η πρωτοκαθεδρία της Αμφίπολης ήταν αδιαμφισβήτητη στον ελληνικό κόσμο, πολύ πριν δημιουργηθούν άλλες μεγάλες πόλεις στη Μακεδονία.

Η Αμφίπολη, χτισμένη σε περίοπτη θέση κοντά στη θάλασσα και στις εκβολές του Στρυμόνα, στις παρυφές του δυτικού Παγγαίου, για μια πολύ μεγάλη περίοδο στην αρχαιότητα υπήρξε νευραλγικός ναυτικός κόμβος, λιμάνι και εμπορικός σταθμός, με στρατηγική σημασία. Κατά τους κλασσικούς, μακεδονικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, υπήρξε σημείο διαρκούς αναφοράς, κέντρο σημαντικής οικονομικής, κοινωνικής, εμπορικής, πολιτιστικής ζωής. Σήμερα, υπάρχουν πολλά ακόμη να ανακαλύψει κανείς, επισκεπτόμενος αυτήν την αρχαία «μητρόπολη» και τη σύγχρονη εκδοχή της 

⇒ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

:::..  ΛΕΩΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Πρώτος μας σταθμός ο επιβλητικός μαρμάρινος Λέοντας της Αμφίπολης, στη δεξιά όχθη του Στρυμόνα, σήμα κατατεθέν της αρχαίας πόλης και του ν.Σερρών. Ο Λέων της Αμφίπολης είναι γλυπτό μεγάλων διαστάσεων με ύψος 5,37 μ. του οποίου τα τμήματα βρέθηκαν αρχικά από Έλληνες στρατιώτες το 1913 και κατόπιν από Άγγλους στρατιώτες το 1916 που κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα στην ευρύτερη περιοχή.

Το γλυπτό απεικονίζει λιοντάρι που κάθεται στα πίσω του πόδια. Το 1936 συναρμολογήθηκε και τοποθετήθηκε κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε, στη δυτική όχθη του Στρυμόνα. Αργότερα, από τις ανασκαφικές έρευνες αποδείχθηκε ότι η αρχική του θέση ήταν πάνω στο οικοδόμημα 10×10 μέτρων που βρέθηκε στην κορυφή του λόφου Καστά.

:::..  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε (με το λεωφορείο) προς το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, στην είσοδο του σύγχρονης Αμφίπολης. Στο μουσείο, εκτίθενται  ευρήματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και  τη βυζαντινή περίοδο, που θα μα δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ άλλων θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να θαυμάσουμε την μαρμάρινή κεφαλή μίας από τις δύο Σφίγγες που κοσμούσαν την επιβλητική είσοδο του Τύμβου Καστά και εκτέθηκε πρόσφατα δημόσια.

Στον προαύλιο χώρο θα σταθούμε στον κιβωτιόσχημο τάφο του φημισμένου Σπαρτιάτη   στρατηγού Βρασίδα, που σκοτώθηκε το 422 π.Χ. στην Αμφίπολη, στη διάρκεια σφοδρής σύγκρουσης  με τους Αθηναίους -για τον έλεγχο της πόλης- στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Από το ίδιο σημείο μπορούμε να δούμε Β.Α. τον Τύμβο Καστά, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

:::..  ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΙΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ 
Ξεκινάμε την οργανωμένη μας περιήγηση – ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αμφίπολης, από την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης στην οποία δεσπόζουν τα ερείπια παλαιοχριστιανικών εκκλησιών. Κατηφορίζοντας θα θαυμάσουμε την εντυπωσιακή Ελληνιστική Οικία (2ος αιώνας π.Χ.), που είναι το καλύτερα διατηρημένο σπίτι που ανασκάφθηκε στην Αμφίπολη. Πρόκειται για τυπική οικία των Ελληνιστικών χρόνων με περίστυλη αυλή και δωμάτια γύρω απ’ αυτή.

 

Σώζονται δύο δωμάτια της βόρειας πλευράς, των οποίων οι τοίχοι διατηρούν των οποίων οι τοίχοι διατηρούνται σε μεγάλο ύψος και φέρουν ζωγραφική διακόσμηση. Στη συνέχεια θα κινηθούμε Ν.Α. προς το συγκρότημα  του Γυμνασίου  που  αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημόσια οικοδομήματα της Αμφίπολης και χρονολογείται από τον 4° αιώνα π.Χ. έως τον 1° αιώνα μ.Χ. Περιλαμβάνει κλειστούς και υπαίθριους χώρους άσκησης, συναναστροφής και πνευματικής εκπαίδευσης των νέων, καθώς και χώρους συνδεδεμένους με τη λατρεία των θεών που προστάτευαν τους αθλητές

Ακολουθώντας στη συνέχεια το μονοπάτι περιμετρικά του Γυμνασίου, θα περάσουμε δίπλα από την ανατολική πλευρά του τοίχους της αρχαίας Αμφίπολης, όπου θα καταλήξουμε στο σημερινό χωριό.

:::..  ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΩΤΗ
Μετά το τέλος της περιήγησης μας στην Αμφίπολη, το λεωφορείο θα μας οδηγήσει σ’ ένα από τα πλέον παραδοσιακά και γραφικά χωριά στους πρόποδες του χρυσοφόρου Παγγαίου. Την γραφική Πρώτη, γενέτειρα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, που η παρουσία του σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της χώρας μας.

Πρόκειται για έναν διατηρημένο παραδοσιακό οικισμό, με χαρακτηριστική Παγγαιορίτικη αρχιτεκτονική με στενούς δρόμους και πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια, με διώροφα αρχοντικά και γραφικές εκκλησίες. Η παλαιότερη ονομασία της Πρώτης ήταν Κιούπ-Κιόϊ, δηλαδή χωριό των πιθαριών, από τα πολλά πιθάρια (κιούπια) που είχαν βρεθεί εκεί.

Στην κεντρική πλατεία  με τα αιωνόβια πλατάνια, δεσπόζει ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ λίγο παραπέρα βρίσκεται το πατρικό του σπίτι, που τους τοίχους του κοσμούν προσωπογραφίες του αφιερωμένες από διάσημους Έλληνες ζωγράφους και φωτογραφίες από την πολιτική του διαδρομή, τις συναντήσεις με μεγάλους ξένους ηγέτες της εποχής του, αλλά και από οικογενειακές στιγμές σε όλη τη διάρκεια του βίου του.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με τη θαυματουργή εικόνα, ενώ 32 σκαλοπάτια μέσα στο έδαφος, οδηγούν στο Αγίασμα.  Εντυπωσιακό είναι και το καμπαναριό της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, χτισμένο στης αρχές του 1870.

Στην Πρώτη διασώζεται και ένα εκπληκτικό δείγμα παραδοσιακής οικίας, των αρχών του περασμένου αιώνα. Το «Χαγιάτι Λαδιά», νεώτερης μακεδονικής αρχιτεκτονικής, το οποίο είναι πάντα ανοιχτό στον επισκέπτη και προσφέρει μια μοναδική θέαση για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Πρώτης εκείνη την εποχή.

Στο εσωτερικό του μπορεί κανείς να δει, τα παραδοσιακά εργαλεία για την επεξεργασία του καπνού, ο οποίος ήταν και ένα από τα κύρια προϊόντα της περιοχής, βελόνες, σπάγκους, ξύλινους κάδους για ποτιστήρια, τα λιτά αλλά καλοφροντισμένα έπιπλα του νοικοκυριού, τις ξυλόγλυπτες πόρτες που φανέρωναν την καλαισθησία, τα λίγα γανωμένα δοχεία και τα χειροποίητα υφαντά, τα κιλίμια, μέχρι και… προικοσύμφωνα όπου αναλυτικά καταγράφεται αναλυτικά, καθαρά και με καλλιτεχνικά γράμματα, τι έπαιρνε για προίκα το κορίτσι της παντρειάς… Το λιθόστρωτο της αυλής διατηρείται όπως εκείνη την εποχή, άγριο, χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση.

Στην Πρώτη θα επισκεφθούμε την Οικία Καραμανλή και το «Χαγιάτι Λαδιά».  Θ’ ακολουθήσει ελεύθερο πρόγραμμα για γεύμα, καφέ ή βόλτα στο κέντρο του χωριού και  αναχώρηση για Θεσσαλονίκη στις 15:00 το απόγευμα.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Επιστροφή στον Πολυχώρο WE στις 19:00 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 18€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε ταυτόχρονα προκαταβολή 10€ στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται. Το υπόλοιπο ποσό (8€) θα το καταβάλετε κατά την επιβίβασή σας στο λεωφορείο. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό της προκαταβολής δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Ξενάγηση από Ξεναγό – Αρχαιολόγο
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Γεύμα, είσοδος στο «Χαγιάτι Λαδιά» στην Πρώτη κλπ

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676

Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ πριν συμπληρώσετε την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ που ακολουθεί, διαβάστε τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής μας.

Σας ευχαριστούμε.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.com

 

AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 


#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση