ΕΛΗΞΕ. EΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΑΓΓΙΤΗ

Ακολουθήστε μας σε μία εκδρομή που συνδυάζει τη δράση με τη ανεξάντλητη ομορφιά της φύσης και την ιστορία, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του Αγγίτη …

Θα γνωρίσουμε τα καλά κρυμμένα μυστικά του φημισμένου Σπηλαίου της Αλιστράτης και την απαράμιλλα άγρια και μοναδική ομορφιά του Φαραγγιού του Αγγίτη. Θα θαυμάσουμε τα άλογα, τα ελάφια και τους … πολεμιστές των βραχογραφιών του Σπηλαίου του Ορφέα και θα καταλήξουμε στον Σταθμό Αγγίστας με το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι και τους αρχαίους Μακεδονικούς Τάφους που εντυπωσιάζουν. 

TI : Εκδρομή στο Σπήλαιο Αλιστράτης, Φαράγγι Αγγίτη, Σταθμός Αγγίστας
ΠΟΥ : Αλιστράτη & Σταθμός Αγγίστας Σερρών
ΠΟΤΕ : Κυριακή 26/11/2017
F/Β EVENΤ : https://goo.gl/UqzdTd

Κόστος : 30 € με ΦΠΑ
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι  :   24/11/2017
Δηλώστε συμμετοχή εδώ : https://goo.gl/FiHbfu

Ξεκινάμε από Θεσσαλονίκη με πρώτο μας σταθμό το φημισμένο Σπήλαιο Αλιστράτης, που σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια και σήμερα θεωρείται από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης και όχι άδικα.
Ο πλούσιος διάκοσμος του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς, ενώ φιλοξενεί και σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς όπως μία εκπληκτική ατραξιόν, μοναδική στην Ελλάδα, από «εκκεντρίτες». Πρόκειται για σταλαγμιτικούς σχηματισμούς που «αψηφούν» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες θυμίζουν … χνούδι.
Θα διασχίσουμε περίπου 1 χλμ του επίπεδου διαδρόμου του σπηλαίου, έχοντας την ευκαιρία να θαυμάσουμε αυτό το μοναδικό στολίδι της φύσης. Η θερμοκρασία στο σπήλαιο είναι σταθερή στους 18 βαθμούς χειμώνα – καλοκαίρι και η υγρασία υψηλή.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΓΙΤΗ & ΣΠΗΛΑΙΟ ΟΡΦΕΑ
Νότια του Σπηλαίου της Αλιστράτης, βρίσκεται το Φαράγγι του Αγγίτη που εκτείνεται σε μήκος 15 χλμ ανάμεσα στα χωριά Συμβολή και Σταθμό Άγγιστας. Το φαράγγι δημιουργήθηκε πριν από 1.000.000 χρόνια από βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις με τις οποίες χωρίστηκε η γη στα δύο, αφήνοντας να περάσουν στη θάλασσα τα νερά μιας μεγάλης λίμνης που τότε σκέπαζε τη Δράμα. Το φαράγγι κατά την πορεία του στο χρόνο δημιούργησε πολλές σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με πλούσια φυσική ομορφιά.
Το φαράγγι είναι γνωστό και ως «Στενά Πέτρας» και «Διώρυγα» και σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρισκόταν η πύλη του Άδη απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στον δικό του κόσμο.
Σε τρία σημεία του φαραγγιού έχουν βρεθεί βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια. Εκτιμάται ότι οι βραχογραφίες αυτές είναι φτιαγμένες την εποχή του χαλκού. Πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, ενώ με το πέρασμα των αιώνων έχουν δημιουργηθεί αρκετές σπηλιές και καμάρες κατά μήκος της χαράδρας.
Βγαίνοντας από το προαύλιο χώρο του Σπηλαίου Αλιστράτης, και περνώντας τις σιδηροδρομικές γραμμές, θα ακολουθήσουμε το Ν.Δ. μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα μικρότερο σπήλαιο, που φέρει τ’ όνομα του μυθικού γητευτή της λύρας Ορφέα. Η διαδρομή μας είναι παράλληλη με το Φαράγγι του Αγγίτη, δίνοντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε την απαράμιλλα άγρια και μοναδική ομορφιά του.
Οι έρευνες της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, έφεραν στο φως του σπηλαίου ευρήματα (ανθρώπινα οστά και εργαλεία) που μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία από το 3500 π.Χ. Εντυπωσιακές είναι οι βραχογραφίες που διασώζονται και απεικονίζουν ζώα, ανθρώπους, ιππείς και αφηρημένα σχήματα. Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι η νεότερη περίοδος ανήκει στον 5ο ή 6ο αιώνα.
Στη συνέχεια επιστρέφουμε προς το Σπήλαιο Αλιστράτης και κατευθυνόμαστε Ν.Α. ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι που ανεβοκατεβαίνει ήπια ακολουθώντας το εδαφικό ανάγλυφο με θέα το ποτάμι και τα κατακόρυφα βράχια. Η διαδρομή εντυπωσιάζει και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τους «μαιάνδρους» του ποταμού. Θα κατεβούμε στην πεζογέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού και θα καταλήξουμε στην απέναντι επιφάνεια όπου το λεωφορείο θα μας οδηγήσει στο μικρό χωριό Σταθμός Αγγίστας, που ουσιαστικά καταλήγει το Φαράγγι του Αγγίτη, με τα πολλά καλά κρυμμένα μυστικά.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓΓΙΣΤΑΣ
Πρώτη μας στάση η παραδοσιακή πέτρινη γέφυρα του Αγγίτη, σ’ ένα πανέμορφο καταπράσινο περιβάλλον. Έχει μήκος 59 μ. και πλάτος 4,5 μ. και αποτελείται από τέσσερα οξυκόρυφα τόξα με προσανατολισμό από βορρά προς νότο. Είναι χτισμένο με πελεκητούς πωρόλιθους συνδεδεμένους με ισχυρό ασβεστοκονίαμα και χρονολογείται από την οθωμανική περίοδο. Επάνω στα βάθρα υπήρχε ανακλινόμενο ξύλινο τμήμα που στηριζόταν με αλυσίδες και μπορούσε να ανεβαίνει και να κατεβαίνει. Οι Οθωμανοί κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σε περιόδους πολέμου σήκωναν το ανακλινόμενο ξύλινο τμήμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση του ποταμού. Η γέφυρα του Αγγίτη συνδέεται και με τον αρματολό Νικοτσάρα, που τον Ιούνιο του 1807, συγκρούστηκε στην περιοχή με τα στρατεύματα του Ισμαήλ μπέη των Σερρών.
Ο Σταθμός Αγγίστας απέχει 40 χλμ από τις Σέρρες και βρίσκεται επάνω στο δρόμο που ενώνει την Λευκοθέα με την Πρώτη. Την ονομασία του την οφείλει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό που λειτουργούσε εκεί έως τις αρχές της δεκαετίας του 1930 και εξαιτίας του είχε εξελιχθεί σε… κόμβο. Οι μεγάλες πλημμύρες του 1933 όμως, είχαν ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί βορειότερα η γραμμή και να λειτουργήσει νέος σταθμός στη σημερινή (νέα) Λευκοθέα. Μόνο το παλιό επιβλητικό –αλλά εγκαταλελειμμένο- κτίριο του σταθμού, που κτίστηκε τη δεκαετία του 1896 με γαλλικά σχέδια, θυμίζει τα χρόνια που το χωριό ήταν το εμπορικό, συγκοινωνιακό και διοικητικό κέντρο. Της «χρυσής» εποχής, είναι και το μεγάλο τριώροφο κτίριο απέναντι από τον σταθμό, που κατασκευάστηκε προκειμένου να στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της περιοχής. «Ταχυδρομείο» το αποκαλούν οι ντόπιοι, γιατί στεγαζόταν εκεί παλαιότερα, όπως και ο Αστυνομικός Σταθμός που σήμερα έχουν βάλει λουκέτο, λόγω ερήμωσης και κρίσης.
Η ιστορία του χωριού χάνεται –κυριολεκτικά- στα βάθη των αιώνων. Τα σημάδια είναι εμφανή. Στο δρόμο που οδηγεί στην Πρώτη, και κάτω από ένα υποτυπώδες υπόστεγο, βρίσκεται ο πρώτος Μακεδονικός Τάφος (3ος αιώνας π.Χ.) που θα επισκεφθούμε. Οι κάτοικοι λένε πως καταστράφηκε την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου χωρίς να γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης στη συνέχεια. Παρόλα αυτά, θα σας εντυπωσιάσει μια και στο εσωτερικό του διασώζεται ακόμη η μαρμάρινη νεκρική κλίνη.
Ωστόσο σίγουρο είναι πως η επίσκεψη μας στον Μακεδονικό Τάφο, που βρίσκεται στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου που δεσπόζει του χωριού, θα μας αποζημιώσει και δεν θ’ αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται για το «μυστικό» του χωριού, για το οποίο είναι περήφανοι οι κάτοικοι. Ο τάφος χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και ανήκε σε κάποιον εύπορο της εποχής, για τον οποίον όμως δεν γνωρίζουμε περισσότερα. Πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό μνημείο αυτού του είδους στις Σέρρες, το οποίο είναι επισκέψιμο άμεσα για το κοινό. Δεν είναι και λίγο, να μπορείς να μπεις μέσα σε έναν ταφικό τύμβο της αρχαιότητας και να θαυμάσεις από κοντά το μεγαλείο της τεχνοτροπία των προγόνων μας. Ο τάφος αποτελείται από τον προθάλαμο και τον κυρίως ταφικό θάλαμο, μέσα στον οποίον υπάρχει μαρμάρινη νεκρική κλίνη με έντονα διακοσμητικά στοιχεία, όπως μαρτυρούν τα χρώματα που έχουν διασωθεί στις πλευρές του.

Θα ακολουθήσει γεύμα σε ταβέρνα του χωριού και αμέσως μετά επιστροφή στην Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη

Δηλώστε συμμετοχή εδώ :  https://goo.gl/FiHbfu

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι  :   24/11/2017

Κόστος : 30 € με ΦΠΑ

Περιλαμβάνει:
= Μεταφορά από Θεσσαλονίκη & Σέρρες με επιστροφή με κλιματιζόμενο πούλμαν
= Είσοδος στο Σπήλαιο Αλιστράτης
= Συνοδός Βουνού & Υποστήριξη
= Ενημέρωση σε Σπήλαια Αλιστράτης και Ορφέα, Φαράγγι Αγγίτη, Μακεδονικούς Τάφους Σταθμού Αγγίστας
= Πλήρες μενού γεύματος σε ταβέρνα στον Σταθμό Αγγίστας (χωρίς ποτό)
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= ΦΠΑ

Ρουχισμός και εξοπλισμός :
=Τζάκετ (αντιανεμικό)
=Αθλητικά άνετα παπούτσια για πεζοπορία
=Καπέλο
=Σακίδιο
=Μπατόν (προαιρετικά)
=Παγούρι για νερό
=Φαγητό (ξηροί καρποί, παστέλια κτλ)
=Φωτογραφική μηχανή

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
=Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί μερικώς.
=Σε περίπτωση που κάποιος εκδρομέας επιθυμεί να προσέλθει με ανήλικο παιδί, παρακαλούμε να μας ενημερώσει.
=Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εκδρομή θα αναβληθεί για επόμενη ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.
=Σε περίπτωση οριστικής ματαίωσης της εκδρομής από τους διοργανωτές, το προκαταβεβλημένο ποσό επιστρέφεται.
=Δεν επιστρέφεται το προκαταβεβλημένο ποσό σε περίπτωση μη συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις.
+30 6980138846 (Άνθιμος Γεωργιάδης)
info@agkistroaction.gr
facebook.com/agkistroaction

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση