08/12/2019 : Στην Κερκίνη για ποδηλασία, βαρκάδα & βουβαλομεζέδες

Κυριακή 8/12/2019 εκδρομή από Θεσσαλονίκη. Στην «καρδιά» του χειμώνα θα γνωρίσουμε τη λίμνη Κερκίνη και τον σπάνιο υγρότοπο, με ποδήλατο και … βαρκάδα. Θα βγούμε selfies με … αργυροπελεκάνους και νεροβούβαλους και θα καταλήξουμε στον «Μεθοριακό Σταθμό» για ν’ απολαύσουμε τοπικά εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας και όχι μόνο.

Η λίμνη της Κερκίνης αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα πετυχημένης ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. Αν και τεχνητό έργο, κατάφερε στο διάβα των χρόνων να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης. Είναι ένας από τους έντεκα (11) ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας (Σύμβαση RAMSAR) και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα. Το 2010 η Κερκίνη αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, κερδίζοντας το βραβείο EDEN στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας». Η εξόρμηση της Agkistro Action στη λίμνη Κερκίνη, συνδυάζει τρεις δράσεις (βαρκάδα, ποδηλασία, τοξοβολία), Δράσεις στο μοναδικό χειμωνιάτικο τοπίο, με τα υπέροχα χρώματα και τους ήχους που ηρεμούν και χαλαρώνουν. Grand finale στον “Μεθοριακό Σταθμό” για βουβαλό … γεύσεις που θα ικανοποιήσουν κάθε γευστική απαίτηση. 

Από Θεσσαλονίκη κινούμαστε Β.Α. προς Σέρρες και για το χωριό Λιθότοπος, όπου βρίσκεται το ομώνυμο φράγμα της λίμνης Κερκίνης (82 χλμ/60’).  Στο μικρό λιμανάκι θα δούμε δεκάδες συμπαθητικούς αργυροπελεκάνους, πουλί με το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερούγων στον κόσμο, που έχουν καταφέρει να αναπτύξουν μια ιδιαίτερη σχέση με τους ντόπιους ψαράδες που συχνά κοντοζυγώνουν για να πάρουν από τα χέρια τους, τον ψαρό… μεζέ τους. Μια και πλησιάζει η περίοδος αναπαραγωγής, οι πελεκάνοι αποκτούν τα γαμπριάτικα χρώματα και το ράμφος τους γίνεται κόκκινο, κάνοντας τους ακόμα πιο εντυπωσιακούς.

Το φράγμα της Κερκίνης με τις επτά «πόρτες» του συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα, που πλημμυρίζουν την τεχνητή λίμνη, που αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα. Το πρώτο φράγμα χρονολογείται από το 1932, αλλά εξαιτίας μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης στη συνέχεια, λόγω των φερτών υλών του Στρυμόνα, απαιτήθηκε νέο έργο στη σημερινή θέση που κατασκευάστηκε το 1982. Οι «πόρτες» του φράγματος, ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τη στάθμη της λίμνης αλλά και ανάλογα με τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου των Σερρών.

:::… Άλλοι με ποδήλατο, άλλοι με πλοιάρια …

Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα με τα ποδήλατα, θα κινηθεί βόρεια σε βατό χωματόδρομο επί του ανατολικού αναχώματος της Κερκίνης, έως τη διασταύρωση για το χωριό Χρυσοχώραφα (7 χλμ). Η δεύτερη ομάδα με τα πλοιάρια θα ακολουθήσει την ίδια ακριβώς διαδρομή, αλλά μέσα από τα νερά της λίμνης, στα οποία «καθρεφτίζονται» οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι του Μπέλλες και των Κρουσίων.

Στην πορεία μας προς τη «σκάλα» Χρυσοχωράφων (7 χλμ βόρεια του Λιθοτόπου) θ’ απολαύσουμε το χειμωνιάτικο τοπίο, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να παρατηρήσουμε πολλά είδη σπάνιων πουλιών, ανάμεσά τους και τα πανέμορφα φλαμίγκος που την περίοδο αυτή ξεχειμωνιάζουν στα νερά της λίμνης.

Η ποικιλομορφία της βλάστησης, η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών, η πλούσια ιχθυοπανίδα και τα πολλά είδη θηλαστικών, ερπετών και αμφιβίων που υπάρχουν στην περιοχή, είναι η φυσική συνέχεια της ζωής που υπήρχε πριν από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, τη δεκαετία του 1930, που κατάφερε και δάμασε τα νερά του Στρυμόνα και έδωσε ζωή στον σερραϊκό κάμπο. Στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά δύο, ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη οι πιο σημαντικές αποικίες της Ν. Βαλκανικής χερσονήσου από κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και νέα είδη για την περιοχή, όπως η νανόχηνα, το φοινικόπτερο, κυνηγογέρακας, ο νανόκυκνος κ.ά. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια αρπακτικά πουλιά, όπως ο βασιλαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο στικταετός κ.ά. Η Κερκίνη είναι ιδανική,για παρατήρηση πουλιών, κάθε στιγμή του χρόνου.

Έως σήμερα στην περιοχή της Κερκίνης, έχουν καταγραφεί 58 είδη θηλαστικών (τσακάλι, λύκος, αγριόγατα, βίδρα, νυφίτσα, ζαρκάδι, λαγός, αγριογούρουνο κ.α), 12 είδη ερπετών (οχιά, σπιτοφιδο, αγιοφιδο, σαπίτης, σαϊτα, λαφιατης κ.α) και 31 είδη ψαριών (γουλιανός, χέλι, τούρνα, γριβάδι, πέρκα, κουνουπόψαρο, χέλι κ.α). Επίσης, στα νερά της λίμνης, απλώνεται η μεγαλύτερη έκταση με νούφαρα στην Ελλάδα.

:::… Selfies με … νεροβούβαλους

Φτάνοντας στην «σκάλα» των Χρυσοχωράφων θα επισκεφθούμε παρακείμενη φάρμα βουβαλιών, όπου θα ενημερωθούμε για τα συμπαθητικά θηλαστικά που έχουν εξελιχθεί πλέον σε … ατραξιόν της περιοχής, αφού βόσκουν ελεύθερα, “δεν ξεστρατίζουν”, δεν καταστρέφουν τον υγροβιότοπο και το κρέας τους είναι ανάρπαστο.

Γύρω από τη λίμνη, διαβιεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός με βουβάλια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την παράδοση, στα χώματα αυτά βρίσκονται από την εποχή της εκστρατείας του Πέρση βασιλιά Ξέρξη κατά των Ελλήνων. Κάποτε είδος υπό εξαφάνιση, σήμερα προστατευόμενο και σε αφθονία (από τους 2.000 νεροβούβαλους στην Ελλάδα, οι 1.600 είναι γύρω από την Κερκίνη.

Συνήθως τα βουβάλια, απολαμβάνουν το «μπάνιο» τους μέσα στη λάσπη ή στα νερά του ποταμού Στρυμόνα, δίνοντάς μας την ευκαιρία για μια μοναδική selfie.

:::… Βουβαλομεζέδες στον Σταθμό των γεύσεων

Μετά το τέλος της ενημέρωσης, οι δύο ομάδες θα αλλάξουν μέσο για την επιστροφή στο Λιθότοπο. Όσοι έφτασαν με πλοιάρια θα ποδηλατίσουν και υπόλοιποι αντίστροφα.

Από τον Λιθότοπο, το λεωφορείο θα μας μεταφέρει στην Βυρώνεια και στον φημισμένο «Μεθοριακό Σταθμό» της ιστορίας και των γεύσεων. Εκεί θα γευματίσουμε, μ’ εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας και όχι μόνο. αλλά και θα δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στην τοξοβολία.

Πρόκειται για έναν παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό με ιστορία, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως παραδοσιακό καφέ – μεζεδο – παντοπωλείο. Το καλοκαίρι του 1913, κατά την τελική φάση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, στους χώρους του σταθμού είχε εγκατασταθεί η έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου. Κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος κατέληξαν στους όρους Ειρήνης απέναντι στην ηττημένη Βουλγαρία, που ουσιαστικά διπλασίασαν την Ελλάδα.

Δίπλα ακριβώς από τον «Μεθοριακό Σταθμ ό» βρίσκεται το Δημοτικό ενυδρείο Βυρώνειας, που φιλοξενεί την ιχθυοπανίδα του ευρύτερου οικοσυστήματος της περιοχής Κερκίνης – Στρυμόνα. Στον ίδιο χώρο, λειτουργεί και ένα μικρό ερπετάριο με αντιπροσωπευτικά είδη ξένων ερπετών.

Έως την αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα, μπορείτε να περπατήσετε στην πλούσια φύση, να πάρετε μέρος στις δραστηριότητες της Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση η να απολαύσετε ένα ζεστό τσάι από τα βουνά της περιοχής.

Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη στις 17:00.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Τέλος εκδρομής 17:00  και επιστροφή στον Πολυχώρο WE  έως τις 19:00 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 25€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (Περιλαμβάνονται οι δράσεις ποδηλασία, βαρκάδα, τοξοβολία)
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε ταυτόχρονα προκαταβολή 10€ στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται. Το υπόλοιπο ποσό (15€) θα το καταβάλετε κατά την επιβίβασή σας στο λεωφορείο. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό της προκαταβολής δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Δράσεις (ποδηλασία, βαρκάδα, τοξοβολία)
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Ατομική Ταξιδιωτική Ασφάλεια (Interamerican).

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Γεύμα στον “Μεθοριακό Σταθμό”
= Ποτά στη διάρκεια του γεύματος

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676
Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>> Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Παρακαλούμε διαβάστε προηγουμένως τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.comΠροσφορά της ασφαλιστικής μας συμβούλου Τσέτσκα Βασίλεβα


AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 


 

 

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση