ΕΛΗΞΕ : Εκδρομή στη φύση και στην ιστορία του Αγκίστρου

Κυριακή 09/12/2018 ακολουθήστε μας σε μία ημερήσια εκδρομή από Θεσσαλονίκη και Σέρρες στο Άγκιστρο, για περπάτημα στην ανεξάντλητη φύση, βιωματικές εμπειρίες σε υπόγειες οχυρώσεις του Β΄ Π.Π και grand finale στο βυζαντινό πέτρινο λουτρό για χαλαρωτικό χαμάμ. Προαιρετικά μπάρμπεκιου στη βάση της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση. Όλα σε ζεστό παρεϊστικο κλίμα και διάθεση. Ακολουθήστε μας σε τοπία με χρώματα που χάρισε απλόχερα η φύση και σε τόπους που η ιστορία εξακολουθεί να συγκινεί !!!

Η εξόρμηση μας είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Βουνών (11/12/2018) που καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού, προκειμένου να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητα.

  • ΤI : Ημερήσια εκδρομή από Θεσσαλονίκη και Σέρρες στο Άγκιστρο
  • ΠΟΥ : Άγκιστρο Σερρών
  • ΠΟΤΕ : Κυριακή 09/12/2018
  • ΚΟΣΤΟΣ : 17 € (μεταφορά με πούλμαν, πλήρες συνοδεία, βιωματική εμπειρία και περιήγηση στο εσωτερικό ενός οχυρού του Β΄Π.Π, φωτογραφική κάλυψη, όχημα συνοδείας, ΦΠΑ)
  • ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ : = Γεύμα – μπάρμπεκιου με πλήρες μενου στην έδρα της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση 8 €
    = Μπάνιο στο Βυζαντινό Λουτρό – Χαμάμ Αγκίστρου : 4 €


Το όρος Άγκιστρο, γνωστό και ως Τσιγγέλι (υψομ. 1.294 μ.) εκτείνεται στο Β.Α. άκρο των Σερρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θεωρείται προέκταση του Ορβήλου στην Ελλάδα. Βουνό με ανεξάντλητη φύση, δεν είναι τυχαίο πως οι Βυζαντινοί το αποκαλούσαν “Παρωραία”, και πλούσια ιστορία που ξεκινάει από τα αρχαία Μεταλλεία του βασιλιά Φιλίππου της Μακεδονίας (4ος αιώνας π.Χ) και φτάνει έως τον Β΄ Π.Π. και την γερμανική επίθεση στα θρυλικά οχυρά της “Γραμμής Μεταξά” το 1941.
Από τη θέση «Λιβαδίτσα»(750 υψόμετρο) που θα μας αφήσει το λεωφορείο, θα ακολουθήσουμε τον παλαιό στρατιωτικό δρόμο, ο οποίος «κόβει» στα δύο μεγάλο πευκόδασος που φυτεύτηκε τη δεκαετία του 1970 για φυσική κάλυψη και απόκρυψη αμυντικών έργων που βρίσκονται στην περιοχή (αντιαρματικά εμπόδια γνωστά και ως «Δόντια του Δράκοντα» και αντιαρματικές τάφρους) και θα δούμε
Έχοντας θέα τις επιβλητικές ανεμογεννήτριες, που τα πτερύγια τους «σκίζουν» τον αέρα με τον χαρακτηριστικό ήχο, κινούμαστε Β.Α. περπατώντας μέσα σ’ ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, από πεύκα, έλατα και οξιές, και έχοντας –από ένα σημείο και μετά- στ΄ αριστερά μας, πανοραμική θέα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, του οχυρού Ρούπελ και της βουλγαρικής ενδοχώρας
Πρόκειται ουσιαστικά για την περιοχή που τον Απρίλιο του 1941 δέχτηκε το κύριο κύμα της γερμανικής επίθεσης που στόχο είχε την κατάληψη των οχυρών Ρούπελ και Παλιουριώνες και της Στενωπού του Στρυμόνα, ώστε ν’ ανοίξει η δίοδος προς τη Θεσσαλονίκη. Στόχο που παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια δεν κατάφεραν και τελικά τα παρέκαμψαν
Περίπου 2,7 χλμ από το σημείο που μας άφησε το λεωφορείο, θα συναντήσουμε το πρώτο οχυρό –από τα τρία- του συγκροτήματος Καρατάς. Πρόκειται για τ’ οχυρό ΟΚΑ («Διχαλώσεως» κατά τον Β΄ Π.Π.) που εκτείνεται σε τρία επίπεδα στην πλαγιά του λόφου. Εκτός από τ’ ανατιναγμένα πυροβολεία, πολυβολεία, ολμοβολεία και παρατηρητήρια του οχυρού (καταστράφηκαν την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής 1941-1944), θα δούμε εξωτερικά ένα (εντυπωσιακό) τριπλό και ένα διπλό πολυβολείο τα οποία διασώθηκαν και βρίσκονται στην κατάσταση που ήταν κατά τον Β΄ Π.Π.
Συνεχίζοντας την πορεία μας μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στις πλαγιές του βουνού, φτάνουμε στη θέση «Τρεις Βρύσες» όπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα τα πέτρινα επιβλητικά κτίρια στα οποία διέμενε η φρουρά του οχυρού σε καιρό ειρήνης. Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν την περίοδο 1936-1940, μαζί με τις υπόγειες οχυρώσεις και ήταν σε χρήση από τον Ε.Σ. έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000
Πριν την εγκαταλελειμμένη σκοπιά –με το απομεινάρι της σιδερένιας μπάρας που απαγόρευε τη διέλευση- ο στρατιωτικός δρόμος αριστερά καταλήγει στο κεντρικό οχυρό «Μολών Λαβέ» του συγκροτήματος, το οποίο δεν είναι προσβάσιμο. Ακριβώς απέναντι από την σκοπιά βρίσκεται ομαδικός τάφος τριών Ελλήνων στρατιωτών του οχυρού Καρατάς, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη γερμανική επίθεση το 1941. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) υψηλόβαθμα στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος ερχόντουσαν και διέμεναν στις «Τρεις Βρύσες» για αναψυχή και κυνήγι
Συνεχίζουμε ευθεία για να καταλήξουμε στην είσοδο του οχυρού «Τρεις Βρύσες», στο οποίο και θα περιηγηθούμε στη συνέχεια. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, θα κατεβούμε τις σκάλες που οδηγούν στο εσωτερικό του οχυρού, όπου θα ενημερωθούμε για την ιστορία του και θα διασχίσουμε τους υπόγειους θαλάμους, τα γραφεία, τις αποθήκες, το μηχανοστάσιο με το σύστημα εξαερισμού και άλλους χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους με μεγάλους στενούς διαδρόμους που καταλήγουν συνήθως σε πολυβολεία και παρατηρητήρια Η περιήγηση στο εσωτερικό ενός παροπλισμένου οχυρού της «Γραμμής Μεταξά» αποτελεί μία ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ που πρέπει να ζήσετε και βέβαια είναι απόλυτα ασφαλής
Βγαίνοντας από το οχυρό Τρεις Βρύσες ακολουθούμε το προπολεμικό «Μονοπάτι του Μτεαξά» που μέσα από μία διαδρομή στις πευκόφυτες κ.α. πλαγιές του βουνού καταλήγει στο βυζαντινό λουτρό του Αγκίστρου Πρόκειται για ένα μονοπάτι που προπολεμικά χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να φτάσουν στις «Τρεις Βρύσες» και από εκεί στο Σιδηρόκαστρο, αλλά το 1936 που ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του συγκροτήματος Καρατάς, απαγορεύτηκε η πρόσβαση του για λόγους μυστικότητας. Η απαγορευτική μπάρα διασώζεται έως τις μέρες μας Η διαδρομή μέσα στο δάσος είναι βατή και ευχάριστη ενώ η θέα προς το Άγκιστρο και πέρα των συνόρων αποζημιώνει (υπάρχει οργανωμένη σήμανση και συνδυάζεται με μία στάση 15’ για ξεκούραση και σνακς)Η διαδρομή (Λειβαδίτσα, Τρεις Βρύσες, Άγκιστρο)  που θ’ ακολουθήσουμε είναι βατή, κατηφορική στο μεγαλύτερο μέρος  και απευθύνεται σε όλους με μέτρια φυσική κατάσταση.
Φτάνοντας στο Άγκιστρο μας περιμένει το καυτό νερό του πέτρινου βυζαντινού λουτρού-χαμάμ, για μία ακόμη μοναδική εμπειρία Το πέτρινο βυζαντινό λουτρό (ή χαμάμ) του Αγκίστρου χτίστηκε το 950 μ.Χ. και θεωρείται από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Το ζεστό νερό απευθείας από την καρδιά της γης χύνεται στο σώμα και στις αισθήσεις, προσφέροντας χαλάρωση, ανακούφιση και ευεξία. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία, μέσα στους πυκνούς υδρατμούς που το μόνο που διακρίνεται, στο παραδοσιακό πέτρινο χαμάμ, είναι το αμυδρό φως των κεριών. Το νερό του λουτρού, ενδείκνυται για θεραπεία μιας σειράς παθήσεων (αρθροπάθεια, δερματοπάθεια, ισχυαλγία, οσφυαλγία, μετατραυματικές φλεγμονές, χολολιθίαση κ.α)
Μετά το μπάνιο και τη χαλάρωση ακολουθεί (προαιρετικό) μπάρμπεκιου στην έδρα της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση και ελεύθερο πρόγραμμα Αναχώρηση για Σέρρες και Θεσσαλονίκη στις 17:00 το απόγευμα.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
= Θεσσαλονίκη (WE) – Λειβαδίτσα (με λεωφορείο) 130 χλμ
= Λιβαδίτσα – Άγκιστρο (πεζοπορική διαδρομή) 11 χλμ
= Άγκιστρο – Θεσσαλονίκη (με λεωφορείο) 127 χλμ

ΚΟΣΤΟΣ
= Κόστος Συμμετοχής 17 €

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
= Γεύμα – μπάρμπεκιου με πλήρες μενού στην έδρα της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση : 8 €
= Μπάνιο στο Βυζαντινό Λουτρό – Χαμάμ Αγκίστρου : 4 €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
= Μεταφορά με κλιματιζόμενο πούλμαν από Θεσσαλονίκη και Σέρρες με επιστροφή
= Συνοδεία έμπειρων συνοδών της Agkistro Action
= ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ περιήγηση στο εσωτερικό ενός οχυρού του Β΄ Π.Π.
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action
= Φωτογραφική κάλυψη
= ΦΠΑ 24%

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
= Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω Φόρμα Εγγραφής (δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 07/12/2018)

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
https://goo.gl/AknwWD

Για την συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να καταβάλλετε το ποσό των 17 € (ή 25€ εφόσον επιλέξετε και το προσφερόμενο γεύμα) κατά την επιβίβασή σας στο λεωφορείο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
=Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί μερικώς.
=Σε περίπτωση που κάποιος εκδρομέας επιθυμεί να προσέλθει με ανήλικο παιδί, παρακαλούμε να μας ενημερώσει.
=Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εκδρομή θα αναβληθεί για επόμενη ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.
=Σε περίπτωση οριστικής ματαίωσης της εκδρομής από τους διοργανωτές, το προκαταβεβλημένο ποσό επιστρέφεται.
=Δεν επιστρέφεται το προκαταβεβλημένο ποσό σε περίπτωση μη συμμετοχής.

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
= Μπουφάν η τζάκετ (αντιανεμικό)
= Δεύτερο ζευγάρι κάλτσες)
= Ορειβατικά παπούτσια για πεζοπορία
= Σακίδιο
= Μπατόν (προαιρετικά)
= Παγούρι για νερό
= Φακός
= Φαγητό (ξηροί καρποί, παστέλια κτλ)
= Φωτογραφική μηχανή

Για περισσότερες πληροφορίες
+30 6980138846
info@agkistroaction.gr
facebook.com/agkistroaction

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση