24/2/2019 : Τα μυστικά του Αγγίτη

Κυριακή 24/2/2019 /// Ακολουθήστε την Agkistro Action και ανακαλύψτε τα καλά κρυμμένα μυστικά του ποταμού Αγγίτη στις Σέρρες. Θα περπατήσουμε ανάμεσα στους εντυπωσιακούς “εκκεντρίτες»” του φημισμένου Σπηλαίου της Αλιστράτης, θα απολαύσουμε την απαράμιλλα άγρια και μοναδική ομορφιά του Φαραγγιού του Αγγίτη. Θα εντυπωσιαστούμε από τα …  άλογα, τα ελάφια και τους … πολεμιστές των βραχογραφιών του άγνωστου σπηλαίου του Ορφέα και θα καταλήξουμε στον Σταθμό Αγγίστας με το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι και τους αρχαίους Μακεδονικούς Τάφους που εντυπωσιάζουν.

:::… ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ
Πρώτος μας σταθμός το φημισμένο Σπήλαιο Αλιστράτης, έξι (6) χιλιόμετρα Ν.Α. του ομώνυμου χωριού, στη θέση ”Πετρωτό” και δίπλα στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Το σπήλαιο σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια και σήμερα θεωρείται από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης και όχι άδικα.
Ο πλούσιος διάκοσμος του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς, ενώ φιλοξενεί και σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς όπως μία εκπληκτική ατραξιόν, μοναδική στην Ελλάδα, από “εκκεντρίτες”. Πρόκειται για σταλαγμιτικούς σχηματισμούς που “αψηφούν” τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες θυμίζουν … χνούδι.
Θα διασχίσουμε περίπου ένα (1)  χλμ του επίπεδου διαδρόμου του σπηλαίου, έχοντας την ευκαιρία να θαυμάσουμε αυτό το μοναδικό στολίδι της φύσης. Η θερμοκρασία στο σπήλαιο είναι σταθερή στους 18 βαθμούς χειμώνα – καλοκαίρι και η υγρασία υψηλή.

:::… ΣΠΗΛΑΙΟ ΟΡΦΕΑ & ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ
Νότια του Σπηλαίου της Αλιστράτης, βρίσκεται η κοίτη του ποταμού Αγγίτη, που τα νερά του έχουν διαβρώσει τους ασβεστόλιθους με αποτέλεσμα να σχηματισθεί το φαράγγι του Αγγίτη, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 15 χλμ ανάμεσα στα χωριά Συμβολή και Σταθμό Άγγιστας. Βγαίνοντας από το προαύλιο χώρο του σπηλαίου, και περνώντας τις σιδηροδρομικές γραμμές, θα ακολουθήσουμε το Ν.Δ. μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα μικρότερο σπήλαιο, που φέρει τ’ όνομα του μυθικού γητευτή της λύρας Ορφέα. Η διαδρομή μας είναι παράλληλη με το Φαράγγι  του Αγγίτη, δίνοντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε την απαράμιλλα άγρια και μοναδική ομορφιά του.
Οι έρευνες της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, έφεραν στο φως του σπηλαίου ευρήματα (ανθρώπινα οστά και εργαλεία) που μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία από το 3500 π.Χ. Εντυπωσιακές είναι οι βραχογραφίες που διασώζονται και απεικονίζουν ζώα, ανθρώπους, ιππείς και αφηρημένα σχήματα. Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι η νεότερη περίοδος ανήκει στον 5ο ή 6ο αιώνα.

:::… ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΓΙΤΗ
Το Φαράγγι του ποταμού Αγγίτη δημιουργήθηκε πριν από 1.000.000 χρόνια από βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις με τις οποίες χωρίστηκε η γη στα δύο, αφήνοντας να περάσουν στη θάλασσα τα νερά μιας μεγάλης λίμνης που τότε σκέπαζε τη Δράμα. Το φαράγγι κατά την πορεία του στο χρόνο δημιούργησε πολλές σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με πλούσια φυσική ομορφιά.
Το φαράγγι είναι γνωστό και ως “Στενά Πέτρας” και “Διώρυγα” και σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρισκόταν η πύλη του Άδη απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στον δικό του κόσμο. Σε τρία σημεία του φαραγγιού έχουν βρεθεί βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια. Εκτιμάται ότι οι βραχογραφίες αυτές είναι φτιαγμένες την εποχή του χαλκού. Πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, ενώ με το πέρασμα των αιώνων έχουν δημιουργηθεί αρκετές σπηλιές και καμάρες κατά μήκος της χαράδρας. Βγαίνοντας από το προαύλιο χώρο του Σπηλαίου Αλιστράτης, και περνώντας τις σιδηροδρομικές γραμμές, θα ακολουθήσουμε το Ν.Δ. μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα μικρότερο σπήλαιο, που φέρει τ’ όνομα του μυθικού γητευτή της λύρας Ορφέα. Η διαδρομή μας είναι παράλληλη με το φαράγγι , δίνοντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε την απαράμιλλα άγρια και μοναδική ομορφιά του.
Οι έρευνες της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, έφεραν στο φως του σπηλαίου ευρήματα (ανθρώπινα οστά και εργαλεία) που μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία από το 3500 π.Χ. Εντυπωσιακές είναι οι βραχογραφίες που διασώζονται και απεικονίζουν ζώα, ανθρώπους, ιππείς και αφηρημένα σχήματα. Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι η νεότερη περίοδος ανήκει στον 5ο ή 6ο αιώνα.

:::… ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η πεζοπορική μας διαδρομή (Σπήλαιο Αλιστράτης – Φράγμα Συμβολής) θα αγγίξει τα 5,5 χλμ. και είναι απόλυτα βατή (χωματόδρομος, λιθόστρωτος διάδρομος και σκάλες, φυσικό μονοπάτι) χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και τεχνικές απαιτήσεις.
Μετά το Σπήλαιο του Ορφέα, κινούμαστε Ν.Α. ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι που ανεβοκατεβαίνει ήπια ακολουθώντας το εδαφικό ανάγλυφο με θέα το ποτάμι και τα κατακόρυφα βράχια. Η διαδρομή εντυπωσιάζει και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τους “μαιάνδρους” του ποταμού. Θα κατεβούμε στην πεζογέφυρα, που ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού, για να ανεβούμε στην απέναντι επιφάνεια και να συνεχίσουμε την πορεία μας έχοντας στα αριστερά μας τον εντυπωσιακό γεωλογικό σχηματισμό. Θα καταλήξουμε στο φράγμα του ποταμού Αγγίτης στη θέση ¨Συμβολή”, όπου θα ξεκουραστούμε για καφέ και σνακ στο παρακείμενο ξενοδοχείο.

:::… ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓΓΙΣΤΑΣ
Από τη Συμβολή το λεωφορείο θα μας μεταφέρει στο μικρό χωριό Σταθμός Αγγίστας, δίπλα ακριβώς από τον ποταμό Αγγίτη. Ο Σταθμός Αγγίστας απέχει 40 χλμ από τις Σέρρες και βρίσκεται επάνω στο δρόμο που ενώνει την Λευκοθέα με την Πρώτη. Την ονομασία του την οφείλει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό που λειτουργούσε εκεί έως τις αρχές της δεκαετίας του 1930 και εξαιτίας του είχε εξελιχθεί σε… κόμβο. Οι μεγάλες πλημμύρες του 1933 όμως, είχαν ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί βορειότερα η γραμμή και να λειτουργήσει νέος σταθμός στη σημερινή (νέα) Λευκοθέα. Μόνο το παλιό επιβλητικό –αλλά εγκαταλελειμμένο- κτίριο του σταθμού, που κτίστηκε τη δεκαετία του 1896 με γαλλικά σχέδια, θυμίζει τα χρόνια που το χωριό ήταν το εμπορικό, συγκοινωνιακό και διοικητικό κέντρο. Της “χρυσής” εποχής, είναι και το μεγάλο τριώροφο κτίριο απέναντι από τον σταθμό, που κατασκευάστηκε προκειμένου να στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της περιοχής. “Ταχυδρομείο” το αποκαλούν οι ντόπιοι, γιατί στεγαζόταν εκεί παλαιότερα, όπως και ο Αστυνομικός Σταθμός που σήμερα έχουν βάλει λουκέτο, λόγω ερήμωσης και κρίσης.
Η ιστορία του χωριού χάνεται –κυριολεκτικά- στα βάθη των αιώνων. Τα σημάδια είναι εμφανή. Στο δρόμο που οδηγεί στην Πρώτη, και κάτω από υπόστεγο, βρίσκεται ο πρώτος Μακεδονικός Τάφος (3ος αιώνας π.Χ.) που θα επισκεφθούμε. Οι κάτοικοι λένε πως καταστράφηκε την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου χωρίς να γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης στη συνέχεια. Παρόλα αυτά, θα σας εντυπωσιάσει μια και στο εσωτερικό του διασώζεται ακόμη η μαρμάρινη νεκρική κλίνη.

:::… ΑΡΧΑΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΓΓΙΣΤΑΣ
Σίγουρο είναι όμως, πως η επίσκεψη μας στον αρχαίο Μακεδονικό Τάφο, που βρίσκεται στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου που δεσπόζει του χωριού, θα μας αποζημιώσει και δεν θ’ αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται για το “μυστικό” του χωριού, για το οποίο είναι περήφανοι οι κάτοικοι. Ο τάφος χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και ανήκε σε κάποιον εύπορο της εποχής, για τον οποίον όμως δεν γνωρίζουμε περισσότερα. Πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό μνημείο αυτού του είδους στις Σέρρες, το οποίο είναι επισκέψιμο άμεσα για το κοινό. Δεν είναι και λίγο, να μπορείς να μπεις μέσα σε έναν ταφικό τύμβο της αρχαιότητας και να θαυμάσεις από κοντά το μεγαλείο της τεχνοτροπία των προγόνων μας. Ο τάφος αποτελείται από τον προθάλαμο και τον κυρίως ταφικό θάλαμο, μέσα στον οποίον υπάρχει μαρμάρινη νεκρική κλίνη με έντονα διακοσμητικά στοιχεία, όπως μαρτυρούν τα χρώματα που έχουν διασωθεί στις πλευρές του.
Τελευταίος μας σταθμός  η παραδοσιακή πέτρινη γέφυρα του Αγγίτη, σ’ ένα πανέμορφο καταπράσινο περιβάλλον. Έχει μήκος 59 μ. και πλάτος 4,5 μ. και αποτελείται από τέσσερα οξυκόρυφα τόξα με προσανατολισμό από βορρά προς νότο. Είναι χτισμένο με πελεκητούς πωρόλιθους συνδεδεμένους με ισχυρό ασβεστοκονίαμα και χρονολογείται από την οθωμανική περίοδο. Επάνω στα βάθρα υπήρχε ανακλινόμενο ξύλινο τμήμα που στηριζόταν με αλυσίδες και μπορούσε να ανεβαίνει και να κατεβαίνει. Οι Οθωμανοί κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σε περιόδους πολέμου σήκωναν το ανακλινόμενο ξύλινο τμήμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση του ποταμού. Η γέφυρα του Αγγίτη συνδέεται και με τον αρματολό Νικοτσάρα, που τον Ιούνιο του 1807, συγκρούστηκε στην περιοχή με τα στρατεύματα του Ισμαήλ μπέη των Σερρών.
Θ’ ακολουθήσει γεύμα σε ταβέρνα του χωριού και ελεύθερο πρόγραμμα. Στις 17:00 επιστροφή στην Θεσσαλονίκη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Επιστροφή στον Πολυχώρο WE στις 19:30 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 18€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε εντός πέντε ημερών το ποσό συμμετοχής (18€ ανά άτομο) στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται
= Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα στο link : https://goo.gl/FiHbfu
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων 

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%.
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη.
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action.
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη.
= Ενημέρωση σε Σπήλαια Αλιστράτης και Ορφέα, Φαράγγι Αγγίτη, Μακεδονικούς Τάφους Σταθμού Αγγίστας.
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Είσοδος στο Σπήλαιο Αλιστράτης.
= Ποτά, αναψυκτικά, καφέδες.
= Γεύμα.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676

Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>>> Δηλώστε συμμετοχή εδώ : https://goo.gl/FiHbfu

ΚΑΝΟΝΕΣ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
=Το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης του προγράμματος της εκδρομής, εξαιτίας εκτάκτων συμβάντων (ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές κ.α.) που θα έθεταν σε κίνδυνο τους συμμετέχοντες.
=Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η εκδρομή αναβάλλεται για επόμενη ημερομηνία που ανακοινώνεται εγκαίρως.
=Σε περίπτωση οριστικής ματαίωσης της εκδρομής, το αντίτιμο επιστρέφεται.
=Σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή, το αντίτιμο δεν επιστρέφεται. Παρακαλούμε διαβάστε την Πολιτική Ακυρώσεων της Agkistro Action.
=Σε περίπτωση που κάποιος συμμετέχων επιθυμεί να προσέλθει με ανήλικο παιδί, θα πρέπει να ενημερώσει την Agkistro Action.
=Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού και τον συνοδών καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
=Οι δραστηριότητες που παρέχονται είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε είναι πνευματικά και σωματικά υγιής, καθώς και σε μια λογική φυσική κατάσταση.
=Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή φέρουν την ευθύνη της ατομικής τους ασφάλειας, αποδεχόμενοι ανεπιφύλακτα ότι φέρουν όλη την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος που οφείλεται σε υπαιτιότητά τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από την «Διακήρυξη του Τυρόλου της 8η Σεπτεμβρίου 2003» Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 Περί ατομικής ευθύνης.
=Οι συμμετέχοντες επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες και βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, για προωθητικούς και διαφημιστικούς λόγους του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action.
=Οι συμμετέχοντες συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων του που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από την Agkistro Action.

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
=Ορειβατικά παπούτσια.
=Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά).
=Ρούχα κατάλληλα για την εποχή, όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, φόρμα, μπουφάν, γιλέκο, ισοθερμικά, fleece, μάλλινη μπλούζα, σκούφο, γάντια, περιλαίμια/μαντήλια κλπ (για τις καιρικές συνθήκες ενημερώνουμε 1-2 ημέρες πριν την εκδρομή).
=Αδιάβροχο, κάλτσες και αλλαξιά ρούχων.
=Καπέλο.
=Ορειβατικό σακίδιο για τα προσωπικά σας αντικείμενα.
=Νερό 1 – 1,5 lt.
=Σνακ όπως σάντουιτς, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ.
=Χαρτομάντιλα.
=Φωτογραφική μηχανή.

Σας ευχαριστούμε.
Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.com
———-
AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M.6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση