7/4/2019 : Μπέλλες : Ιστίμπεη & Παπαδοπούλα

Κυριακή 7/4/2019 Ένα ακόμη Metaxas Line Tour της Agkistro Action, στην κορυφή του Μπέλλες και στα φημισμένα οχυρά Ιστίμπεη και Παπαδοπούλα (Ποποτλίβιτσα) που στον Β΄ Π.Π. έγραψαν τη δική τους ιστορία. Θα περπατήσουμε δίπλα στις συνοριακές πυραμίδες με την Βουλγαρία και θα περιηγηθούμε στο εσωτερικό των οχυρών. Πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια φύση, έντονη  ιστορία και μοναδική θέα που δεν θ’ αφήσει  κανέναν και καμία  ασυγκίνητο και ασυγκίνητη. Δεν είναι τυχαίο που οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο «Μπαλκόνι τ’  ουρανού» και δεν έχουν άδικο !!!

Mε ευκαιρία τον εορτασμό της 78ης Επετείου της «Μάχης των Οχυρών», τότε που μια χούφτα Έλληνες αντιμετώπισαν με θάρρος και ηρωισμό τις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές, θ’ ανηφορίσουμε (με λεωφορείο) 14 χλμ   Β.Α του Νέου Πετριτσίου προς τις κορυφές του Μπέλλες, για μία μοναδική πεζοπορία δίπλα στα σύνορα με την Βουλγαρία και περιήγηση στα φημισμένα οχυρά Ιστίμπεη και  Παπαδοπούλα.

 

Πρόκειται για μία περιοχή που το 1941 δέχτηκε τη λυσσαλέα  επίθεση των Γερμανών Ορεινών, που κατάφεραν να «αλώσουν» τα οχυρά μετά από επίμονη προσπάθεια. Τα σημάδια της ιστορίας είναι νωπά και στο δρόμο που θα περπατήσουμε, όπως και στον απέναντι στην βουλγαρική πλευρά, κυκλοφορούσαν έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μόνο στρατιωτικές περίπολοι.

Αρχικά θα επισκεφθούμε το φημισμένο οχυρό Ιστίμπεη (υψόμετρο 1.339 μ.), όπου εκείνη τη μέρα θα πραγματοποιηθεί και η προβλεπόμενη τελετή στο λιτό ηρώο. Θα περιηγηθούμε στο μικρό Στρατιωτικό Μουσείο και σε υπόγειο τμήμα του ιστορικού οχυρού, και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας δυτικά προς το οχυρό Παπαδοπούλα.

Θ’ ακολουθήσουμε τον παλαιό στρατιωτικό δρόμο, που ενώνει το Ιστίμπεη με την Παπαδοπουλα. Αποτελεί μία μοναδική εμπειρία, αφού θα κινηθούμε δίπλα στη συνοριακή γραμμή με την Βουλγαρία ακριβώς δίπλα στις συνοριακές πυραμίδες, Μη ξεχνάμε πως η κορυφογραμμή του Μπέλλες αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών  και ειδικά σ’  ένα σημείο το ένα πόδι μας -κυριολεκτικά- μπορεί να πατάει Ελλάδα και το άλλο … Βουλγαρία.

Tον δρόμο αυτόν χρησιμοποίησαν το 1941 οι γερμανικές δυνάμεις για να εισβάλλουν στην Ελλάδα και να επιτεθούν κατά των οχυρών του Μπέλλες, που χτυπήθηκαν άγρια από το εχθρικό πυροβολικό και την αεροπορία με αποτέλεσμα οι φρουρές τους να παραδοθούν. Αρχικά στις 7/4/1941 το Ιστίμπεη και την επομένη η Παπαδοπούλα με σοβαρές απώλειες για τους εισβολείς.

Η Παπαδοπούλα (υψόμετρο 1637  μ.) είναι το ψηλότερο οχυρό του Μπέλλες και το 1941 δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Η θέα προς τις κορυφές του Μπέλλες είναι εντυπωσιακή, όπως βέβαια και προς τον σερραϊκό κάμπο και την ελληνική ενδοχώρα με το μέγεθος της λίμνης Κερκίνη να εντυπωσιάζει. Δεν είναι τυχαίο, που οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο «Μπαλκόνι τ΄ ουρανού».

Θα περιηγηθούμε κατά ομάδες στο εσωτερικό του οχυρού, ενώ θα δούμε από κοντά και ένα από τα πυροβόλα του -πύργος από άρμα M18 Hellcat- που τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1960 κατά την ανακατασκευή του. Το οχυρό ήταν ενεργό στρατιωτικά έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Θα απολαύσουμε το μοναδικό τοπίο, μ’ ένα ζεστό ρόφημα και σνακ -προσφορά της Agkistro Action- και στη συνέχεια θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, προς το οχυρό Ιστίμπεη, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η  διαδρομή ανάμεσα στα δύο οχυρά,  έχει μικρές υψομετρικές διαφορές και μπορούν να την κάνουν άτομα με κανονική φυσική κατάσταση. Σαφώς και μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι με καλή φυσική κατάσταση (συνολικό μήκος 5 χλμ + 5 χλμ) και σε σημεία της μπορεί να είναι σκεπασμένη με χιόνι  που όμως δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά απαιτεί να φοράμε αδιάβροχο αντιολισθητικό μποτάκι. Δείτε την διαδρομή εδώ : http://bit.do/eMdDv

Με το λεωφορείο θα επιστρέψουμε στο Νέο Πετρίτσι, για το μεσημβρινό μας γεύμα στην φημισμένη παραδοσιακή ταβέρνα «ΟΑΣΗ»  στην καταπράσινη κοιλάδα της Λόντζας και σ΄ ένα μοναδικό περιβάλλον ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά. O Θεόφιλος, ιδιοκτήτης της ταβέρνας θα μας ετοιμάσει τα καλύτερα !!! Mετά το γεύμα θα κατηφορίσουμε στην γραφική πλατεία του χωριού για καφέ και παραδοσιακό γλυκό. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη στις 17:00 – 18:00 το απόγευμα.

Η εκδρομή στο Μπέλλες (Ιστίμπεη – Ποποτλίβιτσα) συνδυάζει την πεζοπορία σ΄  έναν τόπο με πλούσια φύση και μοναδική θέα, με την ιστορική γνώση και την αναψυχή. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (πρόσβαση, οδικό δίκτυο κα) μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο τη συγκεκριμένη περίοδο. Οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για όσους και όσες θα ήθελαν να ακολουθήσουν αυτή τη δράση του Metaxas Line Tour της Agkistro Action.

Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων θα υπάρξει τροποποίηση του προγράμματος.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.00 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Επιστροφή στον Πολυχώρο WE  έως τις 19:00 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 16€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρούσα ηλεκτρονική ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε ταυτόχρονα προκαταβολή 10€ στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται. Το υπόλοιπο ποσό (6€) θα το καταβάλετε κατά την επιβίβασή σας στο λεωφορείο. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό της προκαταβολής δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Περιήγηση
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action
= Ατομική Ταξιδιωτική Ασφάλεια

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Γεύμα (8€ )

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676

Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>>> Δηλώστε συμμετοχή εδώ : ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ πριν συμπληρώσετε την  ηλεκτρονική ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ διαβάστε τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.
Σας ευχαριστούμε.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.comΠροσφορά της ασφαλιστικής μας συμβούλου Τσέτσκα Βασίλεβα


AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 


#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση