17/3/2019 : Άγνωστη Δοϊράνη

Κυριακή 17/3/2019. Θα εξερευνήσουμε την “άγνωστη” Δοϊράνη που εντυπωσιάζει με τις εναλλαγές του φυσικού τοπίου και την πλούσια ιστορία. Θα περπατήσουμε στην παλαιά σιδηροδρομική γραμμή, ανάμεσα στους γήλοφους που δόθηκαν σφοδρές μάχες κατά τον Α’ Π.Π., και θ’ απολαύσουμε την πανοραμική θέα από την κορυφή του λόφου με το επιβλητικό Doiran Memorial. Καταλήγουμε στον παλαιό γραφικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δοϊράνης, για outdoor activities, μέσα και έξω από τη λίμνη., και για φινάλε πικ νικ πάντα με το γνωστό παρεϊστικο κλίμα που διακρίνει την Agksitro Action. Ακολουθήστε μας και γνωρίστε την (άγνωστη) Δοϊράνη, της φύσης, της ιστορίας και των outdoor activities !!!

Στην παλαιά σιδηροδρομική χάραξη, ανάμεσα σε γήλοφους που έγραψαν ιστορία
Το λεωφορείο θα μας αφήσει 2 χλμ περίπου πριν από το απομακρυσμένο χωριό Ακρίτας (όνομα και πράγμα) που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με τα Σκόπια. Το μικρό Αιολικό Πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή, με τις μεγάλες ανεμογεννήτριες, λειτουργεί από τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Η διαδρομή που θα πεζοπορήσουμε είναι χαλαρή σ’ ολόκληρο το μήκος της, που δεν ξεπερνάει τα 5 χλμ και στον … τερματισμό της ακολουθούν δράσεις στη λίμνη που θα κάνουν την αδρεναλίνη μας να χτυπήσει “κόκκινο”.
Κινούμαστε ανατολικά ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο, ανάμεσα στους γήλοφους που χαρακτηρίζουν το ιδιόμορφο τοπίο της περιοχής, που καταλήγει στην παλαιά σιδηροδρομική χάραξη -που τη δεκαετία του 1980 μετατοπίστηκε νοτιότερα- και οδηγούσε τα τρένα στο χωριό Δοϊράνη.
Μόνο τα χαλίκια, τα “ορόσημα” χιλιομέτρησης του σιδηροδρομικού δικτύου, και τα μικρά πέτρινα γεφύρια απέμειναν από την παλαιά σιδηροδρομική γραμμή, που λειτούργησε στο σημείο για τουλάχιστον έναν αιώνα. Πληροφοριακά, η πρώτη σιδηροδρομική χάραξη, με την οποία συνδέθηκε η Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η περιοχή ήταν ακόμη επικράτεια της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Δοϊράνης, εξυπηρετούσε τους κατοίκους της μικρής πόλης στις Ν.Α. όχθες της λίμνης, που όμως μετά το 1913 και τη χάραξη των σημερινών συνόρων επιδικάστηκε στην Σερβία και σήμερα αποτελεί τμήμα των Σκοπίων. Με το πέρασμα των χρόνων γύρω από τον Σταθμό της Δοϊράνης, εγκαταστάθηκαν οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο και έτσι ουσιαστικά δημιουργήθηκε το σημερινό χωριό, που αποτελεί πύλη εισόδου προς τη γειτονική χώρα.

Τόπος παγκόσμιας ιστορικής σημασίας
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η περιοχή της Δοϊράνης συνδέθηκε με πολεμικές συγκρούσεις, που σημάδεψαν την ελληνική αλλά και παγκόσμια ιστορία. Το 1913, στη διάρκεια του Β΄ Bαλκανικού Πολέμου, ανάμεσα σε Έλληνες και Βούλγαρους (έληξε με νίκη των ελληνικών όπλων ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση της ανατολικής Μακεδονίας) και κατά τον Α’ Π.Π. με τις δυνάμεις της Αντάντ από τη μία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, και της Κεντρικής Συμμαχίας από την άλλη, με μπροστάρηδες τους Βούλγαρους. Πραγματικά ένας τόσο μικρός τόπος, με τόση μεγάλη ιστορία που δεν περνάει απαρατήρητη.
Η παλαιά σιδηροδρομική χάραξη, θα μας οδηγήσει στους πρόποδες ενός μικρού λόφου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το Μνημείο Δοϊράνης (Doiran Memorial) του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δίνοντάς μας παράλληλα την ευκαιρία να απολαύσουμε τη μοναδική θέα, ατενίζοντας το Μπέλλες αλλά και τ’ απέναντι γραφικά χωριά στην επικράτεια των Σκοπίων.
Πριν ανηφορίσουμε προς εκεί, θα κάνουμε στάσεις στα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια που υπάρχουν στο χώρο. Στο ελληνικό και στο βρεταννικό, με τους λιτούς τάφους αξιωματικών και στρατιωτών που έπεσαν κατά τις φονικές μάχες που έλαβαν μέρος στη διάρκεια του Α’ Π.Π. (1916-1918). όπου και θα ενημερωθούμε για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή.
Στο Βρεταννικό Κοιμητήριο αναπαύονται 1.338 νεκροί (449 αγνώστων στοιχείων) που έπεσαν σε μάχες που έλαβαν μέρος στη γύρω περιοχή στη διάρκεια του Α’ Π.Π. Επίσης υπάρχουν 45 τάφοι Ελλήνων καθώς και ενός Γάλλου.
Στο παρακείμενο ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο, βρίσκονται οι τάφοι 102 Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη Μάχη της Δοϊράνης (5/9/1918). Στο μνημείο που δεσπόζει στο κέντρο του κοιμητηρίου, είναι χαραγμένοι οι στίχοι: : “Είναι αυτοί που πολεμώντας εσκεπάσανε τη γη, πάνου εις τ’ άρματα βροντώντας με το ελεύθερο κορμί” (Διονύσιος Σολωμός: Εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάιρον).
Ανηφορίζοντας στη συνέχεια προς την κορυφή του λόφου, θα καταλήξουμε στο επιβλητικό Doiran Memorial, με τους επιβλητικούς μαρμάρινους λέοντες-σύμβολα της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας, το οποίο αποτελεί Μνημείο Μάχης της Δοϊράνης για τη Βρεταννική Δύναμη της Θεσσαλονίκης αλλά και σημείο αναφοράς για περισσότερους από 2.000 στρατιώτες της Κοινοπολιτείας, που οι τάφοι τους είναι άγνωστοι. Το επιβλητικό μνημείο σχεδιάστηκε από τον Sir Robert Lorimer και φιλοτεχνήθηκε από τον Walter Gilbert στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Από τ αυτό το σημείο, μπορούμε ν’ απολαύσουμε ένα από τα πιο όμορφα πανοράματα της λίμνης και της γύρω περιοχής.

Τα τρένα δεν σφυρίζουν πλέον στην Δοϊράνη
Θα επιστρέψουμε πίσω στο Βρεταννικό Κοιμητήριο για να συνεχίσουμε την πορεία μας προς το χωριό Δοϊράνη, ακολουθώντας και πάλι την παλαιά σιδηροδρομική χάραξη, που περνάει δίπλα από μία αντιαρματική τάφρο 500 μ., από την εποχή του Β΄ Π.Π.
Η διαδρομή μας θα καταλήξει στον παλαιό γραφικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Δοϊράνης. Πρόκειται για ένα κτίριο γαλλικής αρχιτεκτονικής, που κατασκευάστηκε το 1896 και συνδέθηκε με όλα τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή. Έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, και πριν τη μετατόπιση της σιδηροδρομικής γραμμής νοτιότερα, ο Σταθμός ήταν σε λειτουργία και τα τρένα στάθμευαν μπροστά του πριν συνεχίσουν ανατολικά προς Αλεξανδρούπολη, παράλληλα με τη λίμνη.
Σήμερα στεγάζει τον πολυχώρο ΧΤΡΑΙΝ, που εκτός από καφέ και τοπικούς μεζέδες στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του, προσφέρει ολοκληρωμένες δράσει και εμπειρίες στη φύση.

Δράσεις μέσα και έξω από τη λίμνη
Οι υπεύθυνοι της ΧΤΡΑΙΝ θα μας δώσουν τη μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε και να γνωρίσουμε … τη λίμνη Δοϊράνη, κωπηλατώντας τριθέσια σκάφη Canoe-Kayak, για τα οποίο δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία και πρόκειται για μία απολύτως ασφαλής, ευχάριστη, περιπετειώδης και εναλλακτική εμπειρία.
Θα κινηθούμε παράλληλα με την όχθη της λίμνης, ανάμεσα στις πλημμυρισμένες λεύκες και τις καλαμιές, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε διάφορα είδη σπάνιων πουλιών που την εποχή αυτή συναντάμε στην Δοϊράνη, καθώς και ντόπιους ψαράδες που βιοπορίζονται από τα νερά της λίμνης. Όσοι δεν επιθυμούν να κωπηλατήσουν στα νερά της Δοϊράνης, μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην τοξοβολία, στις όχθες της λίμνης.
Το όνομά της λίμνης, προέρχεται πιθανώς, από τους αρχαίους Δόβηρες, που ήταν Παιονικό φύλο, εγκατεστημένο στην περιοχή. Αποτελεί κατάλοιπο της αρχαίας λίμνης Παιονίας που καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Ο Ηρόδοτος την αναφέρει με την ονομασία Πρασιάς και ως κατοίκους στα πέριξ αυτής τους Δόβηρες, τους Αγριάνες, και τους Οδόμαντες.
Η λίμνη, που το 1/3 της ανήκει στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο τμήμα στα γειτονικά Σκόπια, είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και αποτελεί καταφύγιο για πλήθος πουλιών, είτε ως μόνιμη κατοικία είτε ως ενδιάμεσο σταθμό κατά τη μετανάστευσή τους. Συνολικά έχουν καταγραφεί περί τα 36 είδη πουλιών, με σημαντικότερα τη λαγγόνα και τον αργυροπελεκάνο που είναι παγκοσμίως απειλούμενα. Με μήκος που φτάνει το 1,8 μ. και άνοιγμα φτερών περί τα 3 μ., η εικόνα των αργυροπελεκάνων να πετούν κατά ομάδες πάνω από τη λίμνη είναι ονειρική. Παλαιότερα η λίμνη κινδύνευσε με σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή, λόγω της σοβαρής πτώσης στάθμης του νερού. Ωστόσο μετά από παρεμβάσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, η φυσική ισορροπία τείνει ν’ αποκατασταθεί.
Παράλληλα θα επισκεφθούμε το παρακείμενο -και προσφάτως ανακαινισμένο- Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης το οποίο φιλοξενεί φιλοξενεί: Μόνιμη εικαστική έκθεση (αποτελούμενη από 10 πίνακες ζωγραφικής και κατασκευές, δημιουργίες εικαστικών από το Κιλκίς και την υπόλοιπη Ελλάδα.) καθώς και Έκθεση φωτογραφίες με θέμα τη λίμνη Δοϊράνη, δομημένη σε 3 θεματικές ενότητες, δηλαδή τη φύση, τον πολιτισμό και την παράδοση και τέλος τη ζωή γύρω από τη λίμνη. Επίσης στεγάζει εκθέματα τα οποία αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον της περιοχής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα παλιά σύνεργα αλιείας που χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες οι ψαράδες.
Ακριβώς στην απέναντι πλευρά της λίμνης, στο έδαφος των Σκοπίων, βρίσκονται τα χωριά Star Dojran και Νov Dojran, που αποτελούν καλοκαιρινό προορισμό για μπάνιο στα νερά της Δοϊράνης, με οργανωμένες παραλίες, ξενοδοχεία κ.α.

Grand finale πικ νικ στον Σταθμό
Με το γνωστό παρεϊστικο κλίμα και διάθεση που μας χαρακτηρίζει, ακολουθεί το πικ νικ στους εξωτερικούς χώρους του παλαιού Σταθμού Δοϊράνης, το οποίο περιλαμβάνει κρεατικά της ώρας, σαλάτα, πατάτες, φέτα και αναψυκτικό.
Έως τις 16:45 υπάρχει ελεύθερο πρόγραμμα (μια καλή ευκαιρία να περπατήσουμε δίπλα στη λίμνη απολαμβάνοντας την ηρεμία και το τοπίο) και αναχώρηση στις 17:00 για Θεσσαλονίκη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Επιστροφή στον Πολυχώρο WE στις 19:30 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 20 € (συμπεριλαμβανομένου συμμετοχής στις δράσεις (Κανό καγιάκ, τοξοβολία κ.α. καθώς και ΦΠΑ 24%)
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε εντός πέντε ημερών το ποσό συμμετοχής (20€ ανά άτομο) στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται
= Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας  την  ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων 

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%.
= Outdoor activities (κανό καγιάκ, τοξοβολία κα) σε συνεργασία με την ΧΤRAIN
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη.
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action.
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη.
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Μπάρμπεκιου (8€ στην έδρα της ΧTrain)
= Ποτά, αναψυκτικά, καφέδες.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676

Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>>> Δηλώστε συμμετοχή εδώ : ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΚΑΝΟΝΕΣ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
=Το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης του προγράμματος της εκδρομής, εξαιτίας εκτάκτων συμβάντων (ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές κ.α.) που θα έθεταν σε κίνδυνο τους συμμετέχοντες.
=Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η εκδρομή αναβάλλεται για επόμενη ημερομηνία που ανακοινώνεται εγκαίρως.
=Σε περίπτωση οριστικής ματαίωσης της εκδρομής, το αντίτιμο επιστρέφεται.
=Σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή, το αντίτιμο δεν επιστρέφεται.
=Σε περίπτωση που κάποιος συμμετέχων επιθυμεί να προσέλθει με ανήλικο παιδί, θα πρέπει να ενημερώσει την Agkistro Action.
=Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού και τον συνοδών καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
=Οι δραστηριότητες που παρέχονται είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε είναι πνευματικά και σωματικά υγιής, καθώς και σε μια λογική φυσική κατάσταση.
=Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή φέρουν την ευθύνη της ατομικής τους ασφάλειας, αποδεχόμενοι ανεπιφύλακτα ότι φέρουν όλη την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος που οφείλεται σε υπαιτιότητά τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από την «Διακήρυξη του Τυρόλου της 8η Σεπτεμβρίου 2003» Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 Περί ατομικής ευθύνης.
=Οι συμμετέχοντες επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες και βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, για προωθητικούς και διαφημιστικούς λόγους του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action.
=Οι συμμετέχοντες συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων του που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από την Agkistro Action.

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
=Ορειβατικά παπούτσια.
=Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά).
=Ρούχα κατάλληλα για την εποχή, όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, φόρμα, μπουφάν, γιλέκο, ισοθερμικά, fleece, μάλλινη μπλούζα, σκούφο, γάντια, περιλαίμια/μαντήλια κλπ (για τις καιρικές συνθήκες ενημερώνουμε 1-2 ημέρες πριν την εκδρομή).
=Αδιάβροχο, κάλτσες και αλλαξιά ρούχων.
=Καπέλο.
=Ορειβατικό σακίδιο για τα προσωπικά σας αντικείμενα.
=Νερό 1 – 1,5 lt.
=Σνακ όπως σάντουιτς, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ.
=Χαρτομάντιλα.
=Φωτογραφική μηχανή.

Σας ευχαριστούμε.
Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.com
———-
AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση