Οχυρό Καρατας – Βιωματικό (6-12 άτομα)

Περιλαμβάνει περιήγηση στο πεδίο μάχης του συγκροτήματος Καρατάς στο όρος Άγκιστρο (αντιαρματικά εμπόδια, τάφροι κ.α) καθώς και βιωματικό πρόγραμμα στο εσωτερικό του οχυρού Τρεις Βρύσες. Απευθύνεται σε οικογένειες και σε μικρές ομάδες 6 έως 12 ατόμων, που κινούνται στην περιοχή με δικά τους οχήματα.

:::… Πλούσια φύση και ανεξάντλητη ιστορία
Το όρος Άγκιστρο, γνωστό και ως Τσιγγέλι (υψομ. 1.294 μ.) εκτείνεται στο Β.Α. άκρο των Σερρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θεωρείται προέκταση του Ορβήλου στην Ελλάδα. Βουνό με ανεξάντλητη φύση, δεν είναι τυχαίο πως οι Βυζαντινοί το αποκαλούσαν “Παρωραία”, και πλούσια ιστορία που ξεκινάει από τα αρχαία Μεταλλεία του βασιλιά Φιλίππου της Μακεδονίας (4ος αιώνας π.Χ) και φτάνει έως τον Β΄ Π.Π. και την γερμανική επίθεση στα θρυλικά οχυρά της “Γραμμής Μεταξά” το 1941.
Αφετηρία μας η θέση «Λιβαδίτσα» (750 υψόμετρο), όπου εκτείνονται δύο αντιαρματικές γραμμές, που αποτελούνται από τσιμεντένια και χωμάτινη τάφρο αλλά και τσιμεντένια “Δόντια του Δράκοντα” που αποστολή τους είχαν να αποτρέψουν προέλαση των εχθρικών αρμάτων προς το Σιδηρόκαστρο.
Έχοντας θέα τις επιβλητικές ανεμογεννήτριες, που τα πτερύγια τους «σκίζουν» τον αέρα με τον χαρακτηριστικό ήχο, κινούμαστε Β.Α. περπατώντας μέσα σ’ ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, από πεύκα, έλατα και οξιές, και έχοντας –από ένα σημείο και μετά- στ΄ αριστερά μας, πανοραμική θέα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, του οχυρού Ρούπελ και της βουλγαρικής ενδοχώρας
Πρόκειται ουσιαστικά για την περιοχή που τον Απρίλιο του 1941 δέχτηκε το κύριο κύμα της γερμανικής επίθεσης που στόχο είχε την κατάληψη των οχυρών Ρούπελ και Παλιουριώνες και της Στενωπού του Στρυμόνα, ώστε ν’ ανοίξει η δίοδος προς τη Θεσσαλονίκη. Στόχο που παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια δεν κατάφεραν και τελικά τα παρέκαμψαν.

Περίπου 2,7 χλμ από το σημείο που μας άφησε το λεωφορείο, θα συναντήσουμε το πρώτο οχυρό –από τα τρία- του συγκροτήματος Καρατάς. Πρόκειται για τ’ οχυρό ΟΚΑ («Διχαλώσεως» κατά τον Β΄ Π.Π.) που εκτείνεται σε τρία επίπεδα στην πλαγιά του λόφου. Εκτός από τ’ ανατιναγμένα πυροβολεία, πολυβολεία, ολμοβολεία και παρατηρητήρια του οχυρού (καταστράφηκαν την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής 1941-1944), βλέπουμε εξωτερικά ένα (εντυπωσιακό) τριπλό και ένα διπλό πολυβολείο τα οποία διασώθηκαν και βρίσκονται στην κατάσταση που ήταν κατά τον Β΄ Π.Π.
Συνεχίζοντας την πορεία μας μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στις πλαγιές του βουνού, φτάνουμε στη θέση «Τρεις Βρύσες» όπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα τα πέτρινα επιβλητικά κτίρια στα οποία διέμενε η φρουρά του οχυρού σε καιρό ειρήνης. Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν την περίοδο 1936-1940, μαζί με τις υπόγειες οχυρώσεις και ήταν σε χρήση από τον Ε.Σ. έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000

:::… Βιωματική περιήγηση μέσα στο οχυρό
Πριν την εγκαταλελειμμένη σκοπιά –με το απομεινάρι της σιδερένιας μπάρας που απαγόρευε τη διέλευση- ο στρατιωτικός δρόμος αριστερά καταλήγει στο κεντρικό οχυρό «Μολών Λαβέ» του συγκροτήματος, το οποίο δεν είναι προσβάσιμο. Ακριβώς απέναντι από την σκοπιά βρίσκεται ομαδικός τάφος δύο Ελλήνων στρατιωτών του οχυρού Καρατάς, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη γερμανική επίθεση το 1941. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) υψηλόβαθμα στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος ερχόντουσαν και διέμεναν στις «Τρεις Βρύσες» για αναψυχή και κυνήγι.
Συνεχίζουμε ευθεία και καταλήγουμε στην είσοδο του οχυρού «Τρεις Βρύσες», όπου θα περιηγηθούμε στη συνέχεια. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, κατεβαίνουμε τις σκάλες που οδηγούν στο εσωτερικό του οχυρού, ενημερωνόμαστε για την ιστορία του και διασχίζουμε τους υπόγειους θαλάμους, τα γραφεία, τις αποθήκες, το μηχανοστάσιο με το σύστημα εξαερισμού και άλλους χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους με μεγάλους στενούς διαδρόμους που καταλήγουν συνήθως σε πολυβολεία και παρατηρητήρια. Η περιήγηση στο εσωτερικό ενός παροπλισμένου οχυρού της «Γραμμής Μεταξά» αποτελεί μία ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ που πρέπει να ζήσετε και βέβαια είναι απόλυτα ασφαλής

:::… ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Μήκος διαδρομής : 6 χλμ
  • Η διαδρομή (Λειβαδίτσα, Τρεις Βρύσες) είναι απολύτως βατή, κατηφορική στο μεγαλύτερο μέρος και απευθύνεται σε όλους με μέτρια φυσική κατάσταση.
  • Κατάλληλη οικογένειες και μικρές ομάδες
  • Μπορεί να συνδυαστεί με “Παιχνίδι του Θησαυρού”

AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση