27/1/2019 : Στην Κερκίνη για πεζοπορία και βουβαλομεζέδες

Κυριακή 27/1/2019. Στην “καρδιά” του χειμώνα, θα γνωρίσουμε τη λίμνη Κερκίνη και τον σπάνιο υγρότοπο που φιλοξενεί πλήθος δεκάδων σπάνιων πουλιών, θα δούμε αργυροπελεκάνους, φλαμίγκος και πάπιες, αλλά και τους συμπαθητικούς νεροβούβαλους που αποτελούν “ατραξιόν” της περιοχής. Θα καταλήξουμε στον φημισμένο “Μεθοριακό Σταθμό” για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας και όχι μόνο.

Aν και η σημερινή λίμνη της Κερκίνης, αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, έγινε ένα με τη φύση και εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη.
Η ποικιλομορφία της βλάστησης, η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών, η πλούσια ιχθυοπανίδα και τα πολλά είδη θηλαστικών, ερπετών και αμφιβίων που υπάρχουν στην περιοχή, είναι η φυσική συνέχεια της ζωής που υπήρχε πριν από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, τη δεκαετία του 1930, που κατάφερε και δάμασε τα νερά του Στρυμόνα και έδωσε ζωή στον σερραϊκό κάμπο.
Η Κερκίνη αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα πετυχημένης ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. Αν και τεχνητό έργο, κατάφερε στο διάβα των χρόνων να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης. Είναι ένας από τους έντεκα (11) ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας (Σύμβαση RAMSAR) και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα. Το 2010 η Κερκίνη αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, κερδίζοντας το βραβείο EDEN στο πλαίσιο του προγράμματος “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας”. Στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά δύο, ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη οι πιο σημαντικές αποικίες της Ν. Βαλκανικής χερσονήσου από κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και νέα είδη για την περιοχή, όπως η νανόχηνα, το φοινικόπτερο, κυνηγογέρακας, ο νανόκυκνος κ.ά. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια αρπακτικά πουλιά, όπως ο βασιλαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο στικταετός κ.ά. Η Κερκίνη είναι ιδανική,για παρατήρηση πουλιών, κάθε στιγμή του χρόνου.
Έως σήμερα στην περιοχή της Κερκίνης, έχουν καταγραφεί 58 είδη θηλαστικών (τσακάλι, λύκος, αγριόγατα, βίδρα, νυφίτσα, ζαρκάδι, λαγός, αγριογούρουνο κ.α), 12 είδη ερπετών (οχιά, σπιτοφιδο, αγιοφιδο, σαπίτης, σαϊτα, λαφιατης κ.α) και 31 είδη ψαριών (γουλιανός, χέλι, τούρνα, γριβάδι, πέρκα, κουνουπόψαρο, χέλι κ.α). Επίσης, στα νερά της λίμνης, απλώνεται η μεγαλύτερη έκταση με νούφαρα στην Ελλάδα.

Αργυροπελεκάνοι, φλαμίνγκο, πάπιες και άλλα πουλιά …
Ξεκινάμε ν’ ανακαλύψουμε τα “μυστικά” της Κερκίνης απο το χωριό Λιθότοπος, όπου βρίσκεται το ομώνυμο φράγμα της λίμνης. Στο μικρό λιμανάκι θα δούμε δεκάδες συμπαθητικούς αργυροπελεκάνους, πουλί με το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερούγων στον κόσμο, που έχουν καταφέρει να αναπτύξουν μια ιδιαίτερη σχέση με τους ντόπιους ψαράδες που συχνά κοντοζυγώνουν για να πάρουν από τα χέρια τους, τον ψαρό… μεζέ τους. Μια και πλησιάζει η περίοδος αναπαραγωγής, οι πελεκάνοι αποκτούν τα γαμπριάτικα χρώματα και το ράμφος τους γίνεται κόκκινο, κάνοντας τους ακόμα πιο εντυπωσιακούς.
Στη συνέχεια θα περάσουμε επάνω από το φράγμα της Κερκίνης, που ουσιαστικά με τις επτά “πόρτες” του συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα, που πλημμυρίζουν την τεχνητή λίμνη. Το πρώτο φράγμα χρονολογείται από το 1932, αλλά εξαιτίας μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης στη συνέχεια, λόγω των φερτών υλών του Στρυμόνα, απαιτήθηκε νέο έργο στη σημερινή θέση που κατασκευάστηκε το 1982. Οι επτά μεγάλες “πόρτες” του φράγματος, ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τη στάθμη της λίμνης αλλά και ανάλογα με τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου των Σερρών.
Ακολουθώντας τον βατό χωματόδρομο επί του ανατολικού αναχώματος της Κερκίνης, θα κινηθούμε Β.Δ. προς το χωριό Λιμνοχώρι (Λιθότοπος – Λιμνοχώρι 9,5 χλμ), έχοντας στα αριστερά μας τη λίμνη, που στα νερά της οποίας “καθρεφτίζονται” οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι του Μπέλλες και των Κρουσίων. Περπατώντας και απολαμβάνοντας το χειμωνιάτικο τοπίο, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να παρατηρήσουμε πολλά είδη σπάνιων πουλιών, ανάμεσά τους και τα πανέμορφα φλαμίγκος που την περίοδο αυτή ξεχειμωνιάζουν στα νερά της λίμνης.
Φτάνοντας στο ύψος του Λιμνοχωρίου, οι υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης Υγροβιότοπου Κερκίνης, θα μας ενημερώσουν για την ιστορία της λίμνης, την βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα της περιοχής, τον πληθυσμό των πουλιών και των βουβαλιών, διαθέτοντας μας τον αναγκαίο εξοπλισμό για παρατήρηση.

Νεροβούβαλοι … “ατραξιόν” της Κερκίνης
Και μετά τα πουλιά της Κερκίνης ακολουθούν οι νεροβούβαλοι. Γύρω από τη λίμνη, διαβιεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός με βουβάλια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την παράδοση, στα χώματα αυτά βρίσκονται από την εποχή της εκστρατείας του Πέρση βασιλιά Ξέρξη κατά των Ελλήνων. Κάποτε είδος υπό εξαφάνιση, σήμερα προστατευόμενο και σε αφθονία (από τους 2.000 νεροβούβαλους στην Ελλάδα, οι 1.600 είναι γύρω από την Κερκίνη.
Από το Λιμνοχώρι κατευθυνόμαστε με το λεωφορείο προς το “Τρίγωνο” Μεγαλοχωρίου (7,5 χλμ), όπου θα επισκεφθούμε μία σύγχρονη φάρμα βουβαλιών. Ο υπεύθυνος βουβαλοπαραγωγός θα μας ενημερώσει για τα συμπαθητικά θηλαστικά που έχουν εξελιχθεί πλέον σε … ατραξιόν, αφού βόσκουν ελεύθερα, “δεν ξεστρατίζουν”, δεν καταστρέφουν τον υγροβιότοπο και το κρέας τους είναι ανάρπαστο. Λίγο παραπάνω, στη θέση “Τρίγωνο”, θα δούμε τους νεροβούβαλους ν’ απολαμβάνουν το “μπάνιο” τους μέσα στη λάσπη ή στα νερά του ποταμού Στρυμόνα, προκαλώντας μας για μία μοναδική selfie.

Στον “Μεθοριακό Σταθμό” για βουβαλομεζέδες
Με το λεωφορείο στη συνέχεια θα καταλήξουμε (5,5 χλμ) στην Βυρώνεια και στον φημισμένο “Μεθοριακό Σταθμό”, για να χαλαρώσουμε, να γευματίσουμε -με εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας και όχι μόνο- αλλά και να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στην τοξοβολία.
Πρόκειται για έναν παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό με ιστορία, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως παραδοσιακό καφέ – μεζεδο – παντοπωλείο. Το καλοκαίρι του 1913, κατά την τελική φάση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, στους χώρους του σταθμού είχε εγκατασταθεί η έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου. Κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος κατέληξαν στους όρους Ειρήνης απέναντι στην ηττημένη Βουλγαρία, που ουσιαστικά διπλασίασαν την Ελλάδα.
Δίπλα ακριβώς από τον “Μεθοριακό Σταθμό» βρίσκεται το Δημοτικό ενυδρείο Βυρώνειας, που φιλοξενεί την ιχθυοπανίδα του ευρύτερου οικοσυστήματος της περιοχής Κερκίνης – Στρυμόνα. Στον ίδιο χώρο, λειτουργεί και ένα μικρό ερπετάριο με αντιπροσωπευτικά είδη ξένων ερπετών, ανάμεσά τους και ο … Βύρωνας ένας συμπαθής κροκόδειλος του Νείλου.
Έως την αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα, μπορείτε να περπατήσετε στην πλούσια φύση, να πάρετε μέρος στις δραστηριότητες της Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση η να απολαύσετε ένα ζεστό τσάι από τα βουνά της περιοχής.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Επιστροφή στον Πολυχώρο WE στις 19:30 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 17€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρούσα ηλεκτρονική ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε εντός πέντε ημερών το ποσό συμμετοχής (17€ ανά άτομο) στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Γεύμα στον “Μεθοριακό Σταθμό”
= Ποτά, αναψυκτικά, καφέδες
= Είσοδος στο Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας (2€)

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676
= ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕΡΡΩΝ
IBAN: GR02 0990 0100 0030 1010 0679 900

Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό σ’ έναν από τους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς ή ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal.
 🙂 ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ πριν συμπληρώσετε την  ηλεκτρονική ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ διαβάστε τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.

Σας ευχαριστούμε.
Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 698013884 ή στο agkistroaction@gmail.com

———-
AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 698013884
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση