11/3/2019 : Κούλουμα στο ΄Αγκιστρο

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 11/3/2019. Ακολουθήστε μας στο Άγκιστρο Σερρών για περπάτημα δίπλα σε πελώριες ανεμογεννήτριες και μέσα σε δασικά μονοπάτια. Για χαλάρωση στο φημισμένο πέτρινο λουτρό – χαμάμ του χωριού,  παραδοσιακά κούλουμα με ζεστή φασολάδα, λαγάνα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα. Όλα σε ζεστό παρεϊστικο κλίμα και διάθεση.

Καθαρά Δευτέρα & Κούλουμα
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της περιόδου των 40 ημερών μέχρι το Πάσχα. Σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας του Πάσχα. Την ημέρα αυτή, συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, όπως φασολάδα. Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.


Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού, όμως, επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι. Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη “κόλουμνα”, δηλαδή “κολώνα”. Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Πεζοπορία σ’ ένα βουνό με πλούσια φύση & ιστορία
Το λεωφορείο θα μας οδηγήσει στη θέση “Λιβαδίτσα” στις Ν.Δ πλαγιές του όρους Άγκιστρο.  θα κινηθούμε ανατολικά, ανηφορίζοντας τον δασικό δρόμο για να φτάσουμε στο μεγάλο πλάτωμα, πριν από την κορυφή Τσάλ (1294 μ) του βουνού, στην οποία εκτείνονται οι εντυπωσιακές επτά ανεμογεννήτριες που τα πτερύγια τους “σκίζουν” τον αέρα με τον χαρακτηριστικό ήχο. Τόσο ανεβαίνοντας όσο και στο πλάτωμα με τις ανεμογεννήτριες η θέα, δυτικά η οροσειρά του Μπέλλες και η λίμνη Κερκίνη και βόρεια τα σύνορα με τη βουλγαρική ενδοχώρα, εντυπωσιάζει.

Το όρος Άγκιστρο (1.294 μ. υψομ.), γνωστό και ως Τσιγγέλι, εκτείνεται στο Β.Α. άκρο των Σερρών και θεωρείται προέκταση της οροσειράς του Ορβήλου στην Ελλάδα. Βουνό με ανεξάντλητη φύση και ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Υπήρξε σημαντικό κέντρο μεταλλευτικής δραστηριότητας, που φτάνει στον 4ο αιώνα πΧ, όταν ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας ξεκίνησε να λειτουργεί μεταλλεία χρυσού και σιδήρου. Την περίοδο 1936 – 1940, στις βόρειες πλαγιές του κατασκευάστηκαν τα οχυρά Ρούπελ και Καρατάς, που στις 6/4/1941 δέχτηκαν τη γερμανική επίθεση και οι υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία. Τα οχυρά δεν καταλήφθηκαν και παραδόθηκαν στον εχθρό, μόνο όταν “έπεσε” η Θεσσαλονίκη και υπεγράφη συνθηκολόγηση. Την περίοδο του καταστροφικού Εμφυλίου Πολέμου, το βουνό υπήρξε πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα σε δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού και του Εθνικού Στρατού. Για δεκαετίες ολόκληρες, και έως τα μέσα του 1990, το μεγαλύτερο μέρος του βουνού ήταν “Α.Ζ” (Απαγορευμένη Ζώνη) και απολύτως στρατιωτικοποιημένη περιοχή, λόγω … “Ψυχρού Πολέμου”. Τα παροπλισμένα στρατιωτικά φυλάκια, που υπάρχουν στην περιοχή, είναι από αυτήν την περίοδο. Οι γεωπολιτικές αλλαγές στη Ν.Α. Εύρώπη τη δεκαετία το 1990 και η ένταξη της Βουλγαρίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ στη συνέχεια, είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθούν οι περιορισμοί και ο στρατιωτικός χαρακτήρας της περιοχής. Από τον οικισμό Μέταλλο, που κατοικούνταν έως το 1941 στις νότιες πλαγιές του Αγκίστρου, διασώζονται η εκκλησία και το μικρό σχολείο. Από το 2006 στη θέση “Τεπελάρι” εκτείνεται το πρώτο Αιολικό Πάρκο που λειτούργησε στην Μακεδονία, ενώ το Αιολικό Πάρκο που θα περπατήσουμε λειτουργεί από το 2014.

Από το μονοπάτι στο λουτρό του Αγκίστρου
Μετά την τελευταία ανεμογεννήτρια θα κινηθούμε Β.Α. κατηφορίζοντας και ακολουθώντας τον δασικό δρόμο που θα μας οδηγήσει στην είσοδο του μονοπατιού του Μεταξά. Μέσα από μία διαδρομή στις πευκόφυτες κ.α. πλαγιές του βουνού (περίπου 4 χλμ) θα καταλήξουμε στο βυζαντινό λουτρό – χαμάμ του Αγκίστρου.
Πρόκειται για το μονοπάτι που προπολεμικά χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να φτάσουν  στο Σιδηρόκαστρο, αλλά το 1936 που ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής  του οχυρού Καρατάς, απαγορεύτηκε η πρόσβαση του για λόγους μυστικότητας. Η απαγορευτική μπάρα διασώζεται έως τις μέρες μας. Η διαδρομή μέσα στο δάσος είναι βατή και ευχάριστη ενώ η θέα προς το Άγκιστρο και πέρα των συνόρων αποζημιώνει (υπάρχει οργανωμένη σήμανση και συνδυάζεται με μία στάση 15’ για ξεκούραση και σνακς).
Ενημερωτικά, η διαδρομή που θ’ ακολουθήσουμε (Λειβαδίτσα, Αιολικό Πάρκο, Μονοπάτι Μεταξά, Άγκιστρο) είναι βατή, κατηφορική στο μεγαλύτερο μέρος και απευθύνεται σε όλους με μέτρια φυσική κατάσταση (συνολικά 12 χλμ).
Φτάνοντας στο Άγκιστρο μας περιμένει το ζεστό νερό του πέτρινου βυζαντινού λουτρού-χαμάμ, για μία ακόμη μοναδική εμπειρία. Το πέτρινο βυζαντινό λουτρό-χαμάμ) του Αγκίστρου χτίστηκε το 950 μ.Χ. και θεωρείται από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Το ζεστό νερό απευθείας από την καρδιά της γης χύνεται στο σώμα και στις αισθήσεις, προσφέροντας χαλάρωση, ανακούφιση και ευεξία. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία, μέσα στους πυκνούς υδρατμούς που το μόνο που διακρίνεται, στο παραδοσιακό πέτρινο χαμάμ, είναι το αμυδρό φως των κεριών. Το νερό του λουτρού, ενδείκνυται για θεραπεία μιας σειράς παθήσεων (αρθροπάθεια, δερματοπάθεια, ισχυαλγία, οσφυαλγία, μετατραυματικές φλεγμονές, χολολιθίαση κ.α) – (Σημείωση : Το μπάνιο είναι προαιρετικό και κοστίζει 4€)

Παραδοσιακά κούλουμα με φασολάδα, λαγάνα και άλλα νηστίσιμα 
Μετά το μπάνιο και τη χαλάρωση ο Λαογραφικός Όμιλος Αγκίστρου μας περιμένει στο γήπεδο του χωριού για να μας … τραταρει ζεστή παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, τουρσί, ταραμά και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα. Εναλλακτικά μπορείτε να απολαύσετε την πλούσια τοπική κουζίνα στις ταβέρνες του χωριού. Εάν έχετε φέρει τον χαρταετό σας μαζί, δοκιμάστε τις “πτητικές” ικανότητές σας

Ελεύθερο πρόγραμμα έως τις 16:45 και αναχώρηση για Σέρρες και Θεσσαλονίκη στις 17:00 το απόγευμα.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.30 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Επιστροφή στον Πολυχώρο WE στις 19:30 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 17€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε εντός πέντε ημερών το ποσό συμμετοχής (17€ ανά άτομο) στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται
= Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας  την  ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων 

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%.
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη.
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action.
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη.
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Μπάνιο στο λουτρό (4€)
= Ποτά, αναψυκτικά, καφέδες.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676

Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>>> Δηλώστε συμμετοχή εδώ : ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΚΑΝΟΝΕΣ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
=Το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης του προγράμματος της εκδρομής, εξαιτίας εκτάκτων συμβάντων (ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές κ.α.) που θα έθεταν σε κίνδυνο τους συμμετέχοντες.
=Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η εκδρομή αναβάλλεται για επόμενη ημερομηνία που ανακοινώνεται εγκαίρως.
=Σε περίπτωση οριστικής ματαίωσης της εκδρομής, το αντίτιμο επιστρέφεται.
=Σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή, το αντίτιμο δεν επιστρέφεται.
=Σε περίπτωση που κάποιος συμμετέχων επιθυμεί να προσέλθει με ανήλικο παιδί, θα πρέπει να ενημερώσει την Agkistro Action.
=Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού και τον συνοδών καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
=Οι δραστηριότητες που παρέχονται είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε είναι πνευματικά και σωματικά υγιής, καθώς και σε μια λογική φυσική κατάσταση.
=Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή φέρουν την ευθύνη της ατομικής τους ασφάλειας, αποδεχόμενοι ανεπιφύλακτα ότι φέρουν όλη την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος που οφείλεται σε υπαιτιότητά τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από την «Διακήρυξη του Τυρόλου της 8η Σεπτεμβρίου 2003» Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 Περί ατομικής ευθύνης.
=Οι συμμετέχοντες επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες και βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, για προωθητικούς και διαφημιστικούς λόγους του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action.
=Οι συμμετέχοντες συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων του που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από την Agkistro Action.

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
=Ορειβατικά παπούτσια.
=Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά).
=Ρούχα κατάλληλα για την εποχή, όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, φόρμα, μπουφάν, γιλέκο, ισοθερμικά, fleece, μάλλινη μπλούζα, σκούφο, γάντια, περιλαίμια/μαντήλια κλπ (για τις καιρικές συνθήκες ενημερώνουμε 1-2 ημέρες πριν την εκδρομή).
=Αδιάβροχο, κάλτσες και αλλαξιά ρούχων.
=Καπέλο.
=Ορειβατικό σακίδιο για τα προσωπικά σας αντικείμενα.
=Νερό 1 – 1,5 lt.
=Σνακ όπως σάντουιτς, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ.
=Χαρτομάντιλα.
=Φωτογραφική μηχανή.

Σας ευχαριστούμε.
Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.com
———-
AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση