12/01/2020 : Στις φυσικές “πυραμίδες” του Μελενίκου (Βουλγαρία)

Κυριακή 12/1/2020. Εξόρμηση στην Βαλκανική Γειτονιά μας. Πεζοπορία στο φαράγγι με τις «φυσικές» πυραμίδες του Πιρίν, που αποτελούν μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο στα Βαλκάνια και γνωριμία με το βυζαντινό Μελένικο (Melnik). Tη μικρότερη πόλη στη Βουλγαρία σήμερα, με τα μακεδονίτικα παραδοσιακά αρχοντικά και τις πολλές εκκλησίες.

H κατάβαση και η διάσχιση του φαραγγιού με τις φημισμένες ασβεστολιθικές «πυραμίδες» του Μελένικου, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που από το 1960 έχει ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης, προσελκύοντας κάθε χρόνο φυσιολάτρες απ’ όλο τον κόσμο. Τα πετρώματα των περίεργων «οβελίσκων» αλλάζουν συνεχώς σχήμα εξαιτίας της συνδυασμένης διαβρωτικής δράσης του νερού, του άνεμου, της ζέστης και του κρύου. Ο ήλιος και η ζέστη πάνω στις αμμώδεις «πυραμίδες» αφήνουν ένα αχνό μαγευτικό λαμπύρισμα στους κώνους, τα κάστρα, τα κύπελλα ύψους 7-8 μέτρων και όλα τα σχήματα που οι άνθρωποι με περισσότερη φαντασία διακρίνουν. Υπάρχουν επίσης τυπικές «πυραμίδες» που σχηματίζονται από βράχια. Το ύψος ορισμένων σχηματισμών αγγίζουν τα 100 μέτρα. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο «NATURA 2000» και είναι εξαιρετικά σημαντική για 32 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί, ανάμεσά τους και πολλά αρπακτικά όπως η Χαλκοκουρούνα. βλάστηση (λιβάδια, θάμνους, δάση) είναι επηρεασμένη από το μεσογειακό κλίμα και δε συναντάται πουθενά σε ολόκληρη τη Βουλγαρία.

:::… Στο μεσαιωνικό μοναστήρι του Ροζηνού/Ρόζεν
To λεωφορείο θα μας αφήσει στο μικρό γραφικό χωριό Ρόζεν. μ’ έντονο παραδοσιακό χρώμα, απ’ όπου ακολουθώντας το μονοπάτι θα ανηφορίσουμε προς το Βυζαντινό Μοναστήρι του Ροζηνού (Ρόζεν), που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και έως το 1921 αποτελούσε μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Λίγο πριν φτάσουμε στο μοναστήρι θα περάσουμε μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που κτίσθηκε το 1914 για να εξυπηρετεί τους Βουλγάρους κάτοικους της περιοχής, τους οποίους οι Έλληνες μοναχοί του Ροζηνού δεν επέτρεπαν να λειτουργούνται εντός της μονής. Η εκκλησία χτίστηκε με πρωτοβουλία του κομιτατζή Γιάνε Σαντάνσκι, εθνικού ήρωα της Βουλγαρίας, που μετά τη δολοφονία του ετάφη στο σημείο (η απόσταση ανάμεσα στο χωριό και το μοναστήρι είναι περίπου 1 χλμ)
Το μοναστήρι του Ροζηνού/Ρόζεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα μοναστηριακά μεσαιωνικά συγκροτήματα στη Βουλγαρία, το οποίο αποτελείται από καθολικό, κοιμητηριού ναό με οστεοφυλάκιο, πτέρυγες κατοικίας και βοηθητικά κτίσματα. Το καθολικό, τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο, είναι αφιερωμένο στην Παναγία και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα Στο παρακείμενο παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού υπάρχει το κτητορικό πορτραίτο της μοναχής Μελανίας (1732). Σημαντικές είναι οι τοιχογραφίες, οι παλαιότερες από τον 16ο αιώνα, οι δεσποτικές εικόνες αλλά και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

:::… Στο φαράγγι με τις «πυραμίδες»
Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πεζοπορική μας διαδρομή στο φαράγγι με τις φυσικές «πυραμίδες» του Πιρίν. Αρχικά ακολουθούμε το χωματόδρομο ανατολικά της μονής και στη συνέχεια, μέσα από μία διαδρομή 4,0 περίπου χλμ, θα καταλήξουμε στο Μελένικο. Πρόκειται ουσιαστικά για το στενό δρόμο-μονοπάτι, από το οποίο οι κάτοικοι του Μελενίκου έφταναν στο μοναστήρι για αιώνες. Οι «πυραμίδες» έχουν ανακηρυχθεί «μνημείο της φύσης» και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα 100 top αξιοθέατα της Βουλγαρίας. Η διαδρομή είναι βατή και κατηφορική και καταλήγει στο στην γραφική πόλη, είναι «περικυκλωμένη» από τους φυσικούς… οβελίσκους

:::… Πληροφορίες διαδρομής
• Συνολικό μήκος διαδρομής (μαζί με αρχικό κομμάτι Ρόζεν – μοναστήρι) : 5χλμ.
• Ώρες πεζοπορίας : 1 – 1.30
• Βαθμός δυσκολίας Β+ (Μετρίου βαθμού δυσκολίας με καλή φυσική κατάσταση)
• Υψομετρική διαφορά ανάβασης 675 μ.
• Υψομετρική διαφορά κατάβασης 404 μ.
• Κατάλληλο για παιδιά: 12+ (απαραίτητη συνοδεία γονέα)
• Απαιτούνται αντιολισθητικά και αδιάβροχα παπούτσια

:::… Με βυζαντινό άρωμα !!!
Το Μελένικο (Melnik) βρίσκεται χτισμένο μέσα σε μία βαθύσκιωτη χαράδρα, περιτριγυρισμένο από εντυπωσιακές αμμώδεις “πυραμίδες” από ασβεστολιθικά πετρώματα, περίπου 32 χλμ Β.Α. Του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είναι γνωστό για το έντονο παραδοσιακό του χρώμα και το κόκκινο κρασί του που το απολάμβαναν από τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου έως τον “πατέρα” της νίκης κατά τον Β΄Π.Π. Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Η πόλη υπήρξε έως το 1913, οπότε και επιδικάστηκε στη Βουλγαρία μετά το τέλος του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου και τη “Συνθήκη του Βουκουρεστίου”, το σημαντικότερο ελληνικό κέντρο της περιοχής, με μακραίωνη ιστορία που χάνεται στους αιώνες. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, πως στα χρόνια του Βυζαντίου, το παλάτι εξόριζε στο Μελένικο όσους ευγενείς δεν συμπαθούσε.
Τα πανέμορφα αρχοντικά, χτισμένα με τη ντόπια μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, οι πολλές εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα δαιδαλώδη κελάρια μέσα στον ασβεστολιθικό βράχο, μαρτυρούν το μεγαλείο της πόλης που αποτέλεσε για αιώνες σημείο αναφοράς στο εμπόριο, τα γράμματα και τον αγώνες των Ελλήνων για Εθνική Ανεξαρτησία. Στο Μελένικο αναπτύχθηκε το εξαιρετικό σύστημα αυτοδιοίκησης, που ονομαζόταν το “Κοινόν του Μελενίκου”. Αυτό σήμαινε την κατάργηση των κοινωνικών τάξεων και την ισοτιμία των πολιτών, οι οποίοι από κοινού συμμετείχαν στην αυτοδιοίκηση του τόπου, με τα πέντε σχολεία, τις 70 εκκλησίες και τα υπέροχα αρχοντικά, υπό τον όρον βέβαια να ήταν ικανοί και άξιοι.
Από το Μελένικο καταγόταν ο δικαστικός -και πολιτικός στη συνέχεια- Αναστάσιος Πολυζωίδης, ο οποίος έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 κατά των Τούρκων και το 1832 αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση καταδίκης σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Απο το Μελένικο καταγόταν επίσης και η ονομαστή οικογένεια των Χρηστομάνων με προσωπικότητες λαμπρές στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Ο πιο γνωστός είναι ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος (1867-1911), ο ιδρυτής της «Νέας Σκηνής» στην Αθήνα το 1901.
Τον Αύγουστο του 1913 το Μελένικο επιδικάζεται στη Βουλγαρία και οι Έλληνες κάτοικοι του, οδηγούνται πρόσφυγες στην Ελλάδα, για να εγκατασταθούν στο Σιδηρόκαστρο, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη. Το 1915 δολοφονείται κοντά στο Μελένικο, ο κομιτατζής Γιάνε Σαντάνσκι, αδριάντας του οποίου δεσπόζει στην είσοδο της πόλης.
Σήμερα το Μελένικο, αποτελεί την μικρότερη σε πληθυσμό πόλη της Βουλγαρίας και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα κορυφαία 100 σημεία – μνημεία της χώρας και σημαντικός τουριστικός προορισμός στην επαρχία του Μπλαγκόεβγκραντ.

:::… Εξερευνώντας την πόλη … μουσείο
Η μικρή γραφική πόλη, με τα παλαιά αρχοντικά και τις πολλές εκκλησίες, συνεχίζει να αποπνέει βυζαντινό χρώμα. Αποτελείται από δύο γειτονιές που εκτείνονται στις δύο πλευρές του χειμάρρου που διασχίζει την πόλη, επικοινωνούν με ξύλινες γέφυρες, και τον χειμώνα πολλές φορές πλημμυρίζει. Τα διατηρημένα ελληνικά αρχοντικά των αρχών του 20ου αιώνα, από πέτρα και ξύλο με τα χαρακτηριστικά χαγιάτια τους, είναι σήμερα ξενώνες ή ταβέρνες.
Θα περιηγηθούμε στα στενά και θα δούμε -μεταξύ άλλων- το τουρκικό Konak, το περίτεχνο οθωμανικό διοικητήριο, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (τρίκλιτη Βασιλική του 1750) που έως το 1913 ήταν η έδρα του Έλληνα μητροπολίτη και τα ερείπια του αρχοντικού Μπάμπουρα ή Φλάμπουρα (12ο αιώνας), που σήμερα οι ντόπιοι αποκαλούν “βυζαντινό σπίτι”.
Θα επισκεφθούμε το φημισμένο αρχοντικό του Κορδούπαλου που σήμερα είναι ιδιωτικό μουσείο. Το τεσσάρων ορόφων αρχοντικό, με τα υπόγεια κελάρια που είναι σαν λαβύρινθος, ανήκε στον πλούσιο Έλληνα Μανώλη Κορδόπουλο, ο οποίος ήταν παραγωγός και έμπορος εκλεκτών κρασιών στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα. Ξεχωρίζουν οι δύο σειρές παραθύρων, Η κάτω σειρά σε τυπικό βαλκανικό ρυθμό και η κάτω σε Βενετσιάνικο και οριεντάλ. Τα υπόγεια κελάρια, μήκους 200 μ -ωριμάζουν και σήμερα 250-300 τόνοι κρασιού- κρατούν μια μόνιμη σταθερή θερμοκρασία 9-12 βαθμούς, η οποία είναι ιδανική για την ωρίμανση και διατήρηση των κρασιών.
Το Μελένικο είναι ένα ανοιχτό μουσείο που μας έρχεται κατευθείαν από τον μεσαίωνα. Στο ελεύθερο πρόγραμμα, πριν το γεύμα αργά το μεσημέρι, μπορούμε να το εξερευνήσουμε και να φωτογραφήσουμε ακόμη περισσότερο τη γραφική πόλη, που ο επισκέπτης εύκολα μπορεί και σήμερα να αντιληφθεί τα ελληνικά σημάδια που άφησαν πίσω τους οι Μελενίκιοι το 1913 όταν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς προς την Ελλάδα. Τότε είχε 500 αρχοντικά και 20.000 κατοίκους. Σήμερα έχει 90 αρχοντικά και 220 κατοίκους.
Επιστροφή για Σέρρες και Θεσσαλονίκη στις 17:00 μετά το γεύμα.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07:00 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Σέρρες στις 08:00 π.μ. στο Εθνικό Στάδιο Σερρών.
= Τέλος εκδρομής 17:00  και επιστροφή στον Πολυχώρο WE  έως τις 19:00 μ.μ.
= ΠΡΟΣΟΧΗ : Θα πρέπει να έχετε μαζί σας ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ νέου τύπου (να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σας και με λατινικούς χαρακτήρες) είτε ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ σε ισχύ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 20€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε ταυτόχρονα προκαταβολή 10€ στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται. Το υπόλοιπο ποσό (10€) θα το καταβάλετε κατά την επιβίβασή σας στο λεωφορείο. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό της προκαταβολής δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action
= Ατομική Ταξιδιωτική Ασφάλεια (Interamerican).

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Είσοδος σε μουσεία κ.α.
= Γεύμα, καφέδες κ.α.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676
Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>>> Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Παρακαλούμε διαβάστε προηγουμένως τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.comΠροσφορά της ασφαλιστικής μας συμβούλου Τσέτσκα Βασίλεβα


AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 

 

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση