20/10/2019 : Στο βουλγαρικό Μπέλλες και στο ησυχαστήριο της … “Νοστράδαμου” των Βαλκανίων

Κυριακή 20/10/2019. Βαλκανική γειτονιά… Πάμε στο βουλγαρικό Πετρίτσι, για ν΄ ανηφορίσουμε προς τις καταπράσινες πλαγιές του Μπέλλες (Μπελάσιτσα για τους γείτονες και φυσικό σύνορο με την Ελλάδα), ακολουθώντας το μονοπάτι προς τον γραφικό καταρράκτη Λεσνίσκι. Επιστρέφουμε στο Πετρίτσι, για να επισκεφθούμε το μικρό σπίτι που έζησε η … «νοστράδαμος» της Βουλγαρίας. Η φημισμένη Μπάμπα Βάνγκα, που οι προφητείες της συνεχίζουν να προκαλούν παγκόσμιο ενδιαφέρον, 23 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Αφού περάσουμε τον τυπικό έλεγχο διαβατηρίων στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα (πρέπει να έχετε έγκυρο διαβατηριο ή ταυτότητα νέου τύπου) κατευθυνόμαστε δυτικά προς την πόλη Πετρίτσι (Petrich) που απλώνεται στις νότιες πρόποδες του Μπέλλες (Μπελάσιτσα).

Το βουλγαρικό τμήμα του βουνού καλύπτει περίπου το 30% της συνολικής έκτασής του. Το 2007 χαρακτηρίστηκε Φυσικό Πάρκο και οργανώθηκαν τουριστικές διαδρομές, στις οποίες μπορεί κανείς να βρει κατάλληλους χώρους για μια σύντομη ανάπαυση και όμορφη θέα στις κορυφογραμμές του βουνού.

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει 4 χλμ νότια της πόλης Πετρίτσι (Petrich) στις πλαγιές του Μπέλες (Belasitsa) σε υψόμετρο 550 μ., όπου και θα μας αφήσει το λεωφορείο. Ακολουθώντας την «κόκκινη» διαδρομή, θα φτάσουμε (1,2 χλμ) στο καταφύγιο Μπελάσιτσα (720 μ.). Στη συνέχεια θα κινηθούμε Ν.Δ στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού, ακολουθώντας τη «μπλε» διαδρομή, που καταλήγει στο καταρράκτη σε υψόμετρο 750 μ.

Περπατώντας τ’ οργανωμένο μονοπάτι, διασχίζοντας ουσιαστικά ένα αιωνόβιο δάσος οξιάς, θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε επίσης για τα δέντρα που συναντάει κανείς στο βουνό,  που αποτελεί φυσικό σύνορο με την Ελλάδα. Θα περάσουμε τρία ρέματα, και τις γραφικές ξύλινες γέφυρες που ενώνουν τις όχθες τους, για ν’ αντικρίσουμε στο τελευταίο τον γραφικό καταρράκτη Λεσνίσκι (Leshnyski), το ύψος του αγγίζει τα 6,5 μ., που τα νερά του συνεχίζουν νότια και καταλήγουν στους πρόποδες του βουνού.

Η διαδρομή είναι εύκολη και οι υψομετρικές διαφορές πολύ μικρές και δεν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία. Θα επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή προς το καταφύγιο Belasitsa, για καφέ (ή φαγητό ανάλογα το χρόνο μας). Το συνολικό μήκος της πεζοπορικής μας διαδρομής, είναι περίπου 4,5 χλμ.

:::… Στο σπίτι της Μπάμπα Βάνγκα

Από το καταφύγιο το λεωφορείο θα μας οδηγήσει στο Πετρίτσι, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το σπίτι – μουσείο της θρυλικής Μπάμπα Βάνγκα (Baba Vanga), που έζησε τον προηγούμενο αιώνα στην πόλη και οι προφητείες της, η γιαγιά και μάντισσα που είχε κάνει μεγάλες προβλέψεις για το μέλλον, που φαίνεται πως επαληθεύτηκαν μετά το θάνατό της.

Η Vangelia Pandova Dimitrova, όπως ήταν το κανονικό της όνομα, γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1996 στο Πετρίτσι. Είναι γνωστή σαν «γιαγιά Βάνγκα» και οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας την ξέρουν και με το παραπάνω. Η ίδια θεωρείται στη χώρα της ένας σύγχρονος «Νοστράδαμος», προκαλώντας και το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η ίδια είχε δηλώσει όσο ήταν εν ζωή πως κάποια στιγμή στη ζωή της ένας ανεμοστρόβιλος τη σήκωσε ψηλά και τελικά έπεσε με το πρόσωπο στο έδαφος. Το αποτέλεσμα ήταν να γεμίσουν σκόνη και χώμα τα μάτια της και αργότερα να χάσει την όρασή της εξαιτίας του τραυματισμού ίσως και λόγω μόλυνσης. Λίγο αργότερα αρρώστησε από πλευρίτιδα και έφτασε κοντά στο θάνατο αλλά ξεπέρασε την ασθένεια για να πεθάνει τελικά το 1996 από καρκίνο του μαστού. Δεν έγραψε βιβλία αλλά οι προφητείες της συγκεντρώθηκαν από ανθρώπους της χώρας της και μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Εικάζεται πως η ακρίβεια των προβλέψεών, είχαν επιτυχία σε ποσοστό που άγγιξε το 85%.

Το σπίτι που έζησε η Βουλγάρα μάντισσα από το 1911 έως το 1996, λειτουργεί ως Μουσείο από τον δήμο Πετριτσίου. Σ’  αυτό, την είχε επισκεφθεί ο κομμουνιστής ηγέτης της χώρας Τόντορ Ζίβκοφ (Todor Zhivkov), προκειμένου να μάθει τα μελλούμενα.  Το σπίτι είναι διαμορφωμένο με τα έπιπλα και τα προσωπικά αντικείμενα της Μπάμπα Βάνγκα, καθώς και πολλά αναμνηστικά δώρα που της είχαν χαρίσει ξένοι ηγέτες που την επισκεπτόντουσαν κατά καιρούς.

Θα ακολουθήσει ελεύθερο πρόγραμμα στην πόλη του Petrich, έως την αναχώρηση για Θεσσαλονίκη στις 16:30.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
= Αναχώρηση στις 07.00 π.μ από τον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ).
= Σέρρες στις 08:00 π.μ. στο Εθνικό Στάδιο Σερρών.
= Τέλος εκδρομής 17:00  και επιστροφή στον Πολυχώρο WE  έως τις 19:00 μ.μ.
= ΠΡΟΣΟΧΗ : Θα πρέπει να έχετε μαζί σας ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ νέου τύπου (να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σας και με λατινικούς χαρακτήρες) είτε ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ σε ισχύ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ
= 20€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
= Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με όλα τα αιτούμενα στοιχεία και να καταθέσετε ταυτόχρονα προκαταβολή 10€ στον τραπεζικό λογαριασμό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action ως επιβεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση σας ακυρώνεται. Το υπόλοιπο ποσό (10€) θα το καταβάλετε κατά την επιβίβασή σας στο λεωφορείο. Προσοχή σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή με δική σας ευθύνη, το ποσό της προκαταβολής δεν επιστρέφεται. Διαβάστε γιατί (Όρους & Προϋποθέσεις)
= Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= ΦΠΑ 24%
= Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη
= Συνοδοί (4) του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action
= Επαγγελματική φωτογραφική κάλυψη
= Περιήγηση
= Οργάνωση και συντονισμός από την Agkistro Action
= Ατομική Ταξιδιωτική Ασφάλεια (Interamerican).

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
= Γεύμα
= Είσοδος σε μουσεία κλπ

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Προσοχή : Κατά την τραπεζική κατάθεση, σημειώστε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο) καθώς και την εκδρομή για την οποία έχετε κλείσει θέση συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την ηλεκτρονική Φόρμα Εγγραφής.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR36 0171 2080 0062 0814 4591 676
Δικαιούχος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση.

Καταθέστε ονομαστικά το χρηματικό ποσό στον Τραπεζικό Λογαριασμό ή εναλλακτικά ολοκληρώστε με ασφάλεια τη συναλλαγή μέσω PayPal (agkistroaction@gmail.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη.

>>> Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Παρακαλούμε διαβάστε προηγουμένως τους ΟΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ( https://goo.gl/wLz4hZ ) της εκδρομής.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο agkistroaction@gmail.comΠροσφορά της ασφαλιστικής μας συμβούλου Τσέτσκα Βασίλεβα


AGKISTRO ACTION – Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού & Δραστηριοτήτων στη φύση
Άγκιστρο Σερρών, 62 300 Σιδηρόκαστρο
T. 2323043033
M. 6980138846
E. info@agkistroaction.gr & agkistroaction@gmail.com
W. www.agkistroaction.gr
F. www.facebook.com/agkistroaction
I. www.instagram.com/agkistroaction
Ε.Ο.Τ – MH.T.E. 0937Ε60000143301

 


 

 

#

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Αφήστε μια απάντηση